OBAMA O KRIZI

'Počinjemo gledati tračke nade'

11.04.2009 u 20:14

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da se u američkom gospodarstvu 'počinje uočavati napredak' prema oporavku, iako je ono još pod 'teškim stresom'

'Počinjemo gledati tračke nade', rekao je Obama novinarima u Bijeloj kući nakon sastanka s najvišim gospodarskim dužnosnicima administracije, uključivo predsjednika središnje banke - Federalnih rezervi - Bena Bernankea, ministra financija Timothyja Geithnera i Sheilu Bair, predsjednicu savezne depozitarne agencije - FDIC.

Na sastanku u Bijeloj kući sudjelovala je i predsjednica Saveznog povjerenstva za vrijednosnice SEC Mary Shapiro te Obamini glavni gospodarski savjetnici.

Istaknuvši podatak o 20-postotnom povećanju kreditiranja malih poduzetnika u ožujku, uz vladinu potporu, Obama je rekao da upravo sada gledaju gubitak puno radnih mjesta i puno tegoba.

Na sastanku se govorilo o poticanju gospodarstva, stabiliziranju banaka, ublaživanju napetosti na kreditnom tržištu, povećanju zapošljavanja, refinanciranju založnih zajmova te o procjeni stanja banaka, uključivo stres testove koje je proveo Fed. 'Uvijek smo bili oprezni u prognozama i to se neće promijeniti', rekao je Obama dodavši kako je gospodarstvo još pod velikim stresom.

'Tijekom ovih blagdana imat ćemo na umu da se sve što činimo u konačnici mora pretvoriti u gospodarski rast, radna mjesta i rast prihoda Amerikanaca', istaknuo je američki predsjednik.

Obama nije govorio o rezultatima stres testova koji su provedeni da bi se vidjelo kako će se 19 najvećih banaka u SAD-u držati ako se recesija pogorša. Rezultati bi mogli biti objavljeni ovaj mjesec. 'Još treba obaviti mnogo posla', upozorio je Obama.

Među znacima gospodarskog oporavka u SAD-u su povećanje industrijskih narudžbi za 1,8 posto u veljači, što je prvi rast od srpnja 2008. godine. Kupnja kuća u tom je mjesecu zahvaljujući padu cijena porasla za 5,1 posto u veljači, došavši na godišnju razinu od 4,72 milijuna.

No recesija, koja je počela u prosincu 2007. godine, traje i dalje. Stopa nezaposlenosti rasla je u ožujku na 8,5 posto, najviše od 1983. godine, a poslodavci su otpustili 5,1 milijuna radnika od početka gospodarskog pada, što je najviše u poratnom razdoblju.

Rast američkog gospodarstva vjerojatno je negativan, odnosno smanjen je pet posto u prvom tromjesečju 2009. godine, po prosječnoj procjeni ispitivanja među ekonomistima, koje je početkom travnja proveo Bloomberg.