TKO BI TO MOGAO BITI?

Rusi sumnjaju da ih netko sabotira u svemiru

10.01.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Nakon serije neuspjeha i havarija koje su proteklih godina pretrpjele ruske svemirske letjelice i aparati, šef ruskog svemirskog odjela (Roskomos) Vladimir Popovkin danas je u razgovoru za Izvjestiju ponudio – teoriju zavjere

'Nejasni su (...) česti kvarovi naših strojeva u periodu kad lete nad stranom zemljom koja je zaklonjena od Sunca u odnosu na Rusiju... U tom trenutku ne vidimo aparat i ne primamo telemetrijske podatke s njega', kazao je Popovkin

Dodao je da ne želi nikoga okriviti. No izuzmemo li vanzemaljce i neposrednu Božju silu, teško je zamisliti da bi netko drugi osim SAD-a mogao praviti Rusiji probleme u svemiru. Popovkin je naglasio da danas postoje 'vrlo moćna sredstva djelovanja na svemirske strojeve koje ne valja ignorirati u istrazi'.

Rusija će zbog toga u iduće dvije godine dovršiti sustav Luč s novim satelitima koji će omogućavati neprestano nadgledanje njezine svemirske flote u realnom vremenu.

Kao druge razloge zaredalih neuspjeha Popovkin je naveo i velike rizike u žurbi za poštivanjem rokova koje je Roskosmos imao prema partnerima – Kini i EU. Takav je projekt bio Fobos-Grunt, letjelica koja je trebala doći do Marsovog mjeseca Fobos, ali se pokvarila i sada lebdi u Zemljinoj orbiti. Trebala bi pasti 15. siječnja, a znanstvenici tvrde da će otrovni materijali koje sadrži taj svemirski brodić izgorjeti u orbiti.

To je samo zadnji u nizu prošlogodišnjih neuspjeha koji sad već debelo premašuju pola milijarde eura troškova i zbog kojih je Roskosmos već prošao kroz kadrovske čistke (Popovkin je novi šef). Padali su GLONASS-ovi sateliti te jedan geodezijski, a svemirska letjelica Progress prošlog ljeta je, umjesto da opskrbi Međunarodnu svemirsku stanicu u nižoj Zemljinoj orbiti, tresnula na području Altaja.