20 TUŽNIH GODINA

Bal vampira u Banja Luci

10.01.2012 u 12:38

Bionic
Reading

Dok Hrvatska suvereno korača prema Europskoj uniji, svega 150 kilometara jugoistočno, u ponedjeljak se u Banjoj Luci održala bizarna politička proslava, temeljena na srednjovjekovnim principima krvi i tla

Tamo se slavio datum kojim je počelo razbijanje Bosne i Hercegovine, čime je krenulo etničko čišćenje Bošnjaka, Hrvata i svih ostalih koji su imali 'pogrešna' krvna zrnca. Da nije tužno, bilo bi smiješno kada Milorad Dodik bez srama govori o tome da je Republika Srpska stvorena prije 20 godina na miran način, plebiscitarnom voljom srpskog naroda. O desecima tisuća mrtvih koje je iza sebe ostavio režim Slobodana Miloševića, uz asistenciju Radovana Karadžića i Ratka Mladića, nije bilo spomena.

Predsjednik tog bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik velebnom proslavom pokušava dovršiti projekt svog prethodnika, ratnog zločinca Radovana Karadžića kojega usput pokušava i rehabilitirati te pokazati nekakvu državnost Republike Srpske.

U tome su mu ovom prilikom sekundirali, kao i obično, srpski predsjednik Boris Tadić koji je rekao da je srpski narod bio strašan stradalnik u 20. stoljeću, od Jasenovca do bombardiranja NATO-a, a to što slavi rođendan jedne genocidne tvorevine, što je Međunarodni sud pravde u Haagu i službeno presudio i slučaju Srebrenice, nije spomenuo niti u tome vidi i najmanji problem.

Pijeteta za tuđe izgubljene živote i dalje nema u Republici Srpskoj, a, čini se, ni u izbornoj Srbiji, ni 20 godina poslije. U Dodikovu tamburu u ponedjeljak su udarali i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je Republiku Srpsku nazvao državom, i banjolučki biskup Franjo Komarica koji je prihvatio priznanje jedne takve tvorevine. Isto je priznanje banjolučki muftija Edhem ef. Čamdžić odbio.

U Banjoj Luci bila je i delegacija HDZ-a BiH predvođena predsjednikom Draganom Čovićem koji je odavno izgubio kompas držeći se za skute svoga velikog banjolučkog šefa.

Friziranje povijesti, potpuno ignoriranje rata i žrtava koje je plan provedbe projekta Republike Srpske ostavio iza sebe kod svih dobronamjernih ljudi izaziva tešku mučninu. Ova je sramotna proslava pokazala da, nažalost, opasni projekt podjele Bosne i Hercegovine koji je započet prije 20. godina osnivanjem Republike Srpske - i dalje živi.