DRAMA U NJEMAČKOJ

Liberali ruše plan za spas eurozone!

10.01.2012 u 11:58

Bionic
Reading

Jučerašnji susret njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja još jednom je demonstrirao jedinstvo najmoćnijih ljudi EU-a, zaključuju njemački mediji. Ipak, iza osmijeha se kriju problemi jer Sarkozy eurokrizu koristi za svoju predsjedničku kampanju, dok Merkel prijeti njezin kaotični koalicijski partner FDP, protiveći se uvođenju poreza na financijske transakcije, što je jedan od temelja plana za spas eura

Kao i uvijek nakon zajedničkog sastanka, Angela Merkel i Nicolas Sarkozy jučer popodne u Berlinu izašli su pred okupljene novinare reći što su dogovorili. Rukovali su se i smiješili, uvjeravajući okupljenu sedmu silu da su mjere za konačnu stabilizaciju eura na putu, da je sve u redu i da nema razloga za brigu. Konkretno, zatražili su od grčkih vjerovnika da otpišu 60 posto dugova, najavivši i novi paket pomoći Grčkoj, čiji je zadatak ispuniti postavljene uvjete.

Ipak, ključna stavka cijelog plana jest uvođenje poreza na financijske transakcije, čemu se Velika Britanija oštro protivi, zbog londonskog Cityja. Problem s tom idejom jest i što je Nicolas Sarkozy – kojeg ove godine očekuju predsjednički izbori – pretvara u unutarnjopolitičku predizbornu temu, uvjeren da bi time mogao osvojiti simpatije glasača. Još prije berlinskog susreta Sarkozy je najavio da će takav porez uvesti u Francuskoj, bez obzira što se odlučilo u EU-u ili unutar 17 članica eurozone, a o tome Merkel nije rekla ni riječi na press konferenciji.

Ona je samo opet naglasila da je oduvijek bila za takav porez (što je daleko od istine) te da je njezin cilj da njega zajednički uvedu sve članice EU-a (što je istina). U komentaru Sueddeutsche Zeitung takav Merkeličin stav naziva se 'najnježnijim mogućim odbijanjem Sarkozyja', kojega te njemačke novine nazivaju 'političkim hazarderom'.

S druge strane, za Merkel bi Sarkozy, pa i protivljenje Londona, mogli uskoro postati sporedni problemi kada je riječ o uvođenju poreza na financijske transakcije. Naime, tome se danas glasno usprotivio njezin koalicijski partner u njemačkoj vladi, liberalni FDP, koji je poručio da s njima takvog poreza neće biti. FDP se pak već mjesecima nalazi u teškom kaosu, što nije zaustavila ni promjena stranačkog vodstva prošle godine, a u anketama dobiva tek oko dva posto, što je daleko ispod izbornog praga. Zbog toga FDP pokušava poentirati odbijanjem uvođenja novih poreza, pa bio to i onaj na financijske transakcije. Zato je već u ponedjeljak navečer predsjednik FDP-a Philip Roesler, koji je ujedno i njemački ministar gospodarstva, izjavio da 'ostaje pri svojem stavu: takav porez se mora uvesti u svim državama EU, a nikako samo u članicama eurozone ili u samo jednoj državi'.

Još oštriji je bio zamjenika šefa kluba zastupnika FDP-a u Bundestagu Volker Wissing, koji je preko medija kancelarki Merkel 'poslao javno upozorenje': 'FDP ostaje pri tome da neće podržati uvođenje poreza na financijske transakcije na reguliranom njemačkom tržištu, koji bi poslove otjerao kod onih koji nemaju regulirana tržišta'. Zato ne iznenađuje da su danas u njemačkim medijima osvanuli naslovi o 'svađi u vladajućoj koaliciji', što je barem na trenutak u drugi plan stavilo Merkeličine ostale unutarnjopolitičke probleme, poput skandala iz kojeg se već tjednima ne uspijeva izvući predsjednik Christian Wulff.