RASTE NAPETOST

Gusari ne puštaju američkog kapetana

11.04.2009 u 16:19

Bionic
Reading

Američki ratni brodovi već četvrti dan nastoje spriječiti dolazak pojačanja somalskim gusarima koji u čamcu za spašavanje drže američkoga kapetana, a gusari i dalje napadaju. Somalski gusari oteli su danas i američki remorker koji plovi pod talijanskom zastavom te napali jedan brod koji plovi pod panamskom zastavom

Jedan diplomat u Nairobiju koji je želio ostati anoniman, rekao je da su gusari zatražili pomoć, ali najmanje dva američka ratna broda i jedan zrakoplov tjeraju gusarske brodove od čamca za spašavanje.

Američki remorker koji plovi pod talijanskom zastavom a u kojem je 16 članova posade, među kojima i desetorica Talijana, u subotu su, kako se pretpostavlja, oteli somalski gusari u Adenskome zaljevu, objavili su dužnosnici NATO-a.

Gusari su u subotu u Adenskom zaljevu napali i brod koji plovi pod panamskom zastavom, ali su ih mornari otjerali vodenim šmrkovima, objavio je NATO, a prenosi Reuters.

Associated Press objavio je kako je francuska mornarica u petak uspjela osloboditi jedrilicu otetu još prošli tjedan, ali u borbi je jedan talac ubijen, kao i dvojica otmičara, a trojica su zarobljena.

Somalski gusari koji u čamcu za spašavanje drže taoca Amerikanca, kapetana broda, a okruženi su američkim ratnim brodovima, navodno su zatražili otkupninu i siguran prolaz, objavljeno je u petak.

Gusari su zahtjev objavili u trenutku kad je na mjesto tog događaja uz somalsku obalu stigao još jedan američki brod, fregata USS Halyburton, objavio je Peter Schneider, glasnogovornik američkoga ministarstva obrane.

Fregata se pridružila razaraču USS Bainbridgeu koji je ondje još od četvrtka ujutro. S njega se pregovaralo s četvoricom otmičara koji su u srijedu kad im je propala otmica američkoga teretnog broda Maersk Alabame, završili u čamcu za spašavanje i odonda ondje drže i kapetana.

I FBI sudjeluje u pregovorima, a gusari su objavili da kapetana Richarda Phillipsa neće pustiti bez otkupnine i jamstva sigurnog odlaska odande