Svijet PREDNOSTI ULASKA U UNIJU

Mogućnosti kretanja mladih u EU su neograničene

Sloboda kretanja unutar Europske unije za prosječnog (naročito mlađeg) građanina RH zasigurno će biti jedna od pozitivnijih i interesantnijih strana skorog pristupanja EU obitelji. Posebnu važnost Unija pridaje mobilnosti mladih unutar schengenske granice. Cijelim mnoštvom programa, od razmjene studenata, školovanja u inozemstvu, usklađivanja, priznavanja i primjenjivanja obrazovanja stečenog u bilo kojoj od zemalja članica, do rada na sve boljoj suradnji među raznim nevladinim udrugama i organizacijama diljem EU, Unija nastoji potaknuti što veću i što kvalitetniju ekonomsko-trgovinsku i kulturnu integraciju svih njenih sadašnjih i budućih stanovnika

Također, isto vrijedi za mogućnost i pravo naseljavanja i zaposlenja u svim zemljama članicama. Hrvati će se dakle moći zaposliti u bilo kojoj zemlji EU prema istim uvjetima koji se zahtijevaju i od njihovih stanovnika. U Lisabonskom ugovoru iz 2007. godine stoji da u svim svojim aktivnostima Unija poštuje načelo jednakosti svojih građana, kojima njezine institucije, tijela, uredi i agencije posvećuju jednaku pozornost. 'Svaki državljanin države članice građanin je Unije. Građanstvo Unije dodaje se nacionalnom državljanstvu i ne zamjenjuje ga, a svojim građanima nudi područje slobode, sigurnosti i pravde bez unutarnjih granica, na kojem je osigurano slobodno kretanje osoba zajedno s odgovarajućim mjerama u pogledu nadzora vanjskih granica, azila, useljavanja te sprečavanja i suzbijanja kriminala', stoji među ostalim u Ugovoru.

Dakle mogućnost kretanja ili, kako stoji u pitanju čitatelja, mobilnosti mladih, ali i svih ostalih građana Hrvatske bit će kao i svim ostalim žiteljima EU – neograničena. Osim, naravno, u slučaju u kojem je osobi i u njegovoj matičnoj zemlji uskraćena sloboda ili se nalazi na nekoj od međunarodnih tjeralica. Sve zemlje članice obvezne su dosadašnje putovnice zamijeniti takozvanom biometrijskom putovnicom koja se u Hrvatskoj izdaje već pune dvije godine, a treća smo zemlja u Europi koja se pozabavila realiziranjem tog uvjeta. 'Stare', još uvijek važeće putovnice koje građani posjeduju, vrijedit će do svog isteka i nije ih obavezno mijenjati. Za sada biometrijske putovnice nisu potrebne za posjet Sjedinjenim Američkim Državama, no kada Hrvatska uđe u Program izuzeća od viza, biometrijska putovnica bit će potrebna. Uskoro će se dakle bez beskonačnih provjera, papirologije i vize moći posjetiti i našu prije nekoliko stoljeća odmetnutu braću – Amerikance.

Sve nove e-putovnice koje će građani izrađivati sadržavat će čip u kojem će biti pohranjena biometrijska slika lica i otisci lijevog i desnog kažiprsta. Za razliku od dosadašnje prakse, građani će putovnice moći izraditi u svim policijskim upravama i postajama te ih više neće biti potrebno vaditi u mjestu prebivališta. Primjerice, student iz Splita koji boravi u Zagrebu zahtjev za novu biometrijsku putovnicu moći će predati i u Zagrebu. Također, više neće biti ispunjavanja formulara, već će se svi potrebni osobni podaci 'povući' iz baze podataka MUP-a, ali, naravno, morat će biti ovjereni vlastoručnim potpisom budućeg vlasnika, nakon čega će mu put, za granicama neometano kretanje zemljama Unije, bilo zemljom, bilo vodom ili zrakom, biti potpuno otvoren.

tportal

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još