INTERVJU LA STAMPI

Romney: Amerika neće dati ni centa za spas eurozone!

10.01.2012 u 11:43

Bionic
Reading

Najpopularniji republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney poručio je Europi da 'Sjedinjene Američke Države neće dati ni cent za spas eurozone'! Romney se oglasio u intervjuu talijanskoj La Stampi

'Europa mora sama sebe spasiti. SAD neće dati jednog jedinog centa da pomogne rješavanju krize eurozone', izjavio je Mitt Romney, koji se bori za republikansku kandidaturu za predstojeće predsjedničke izbore u Americi.

Romney je u intervjuu La Stampi naglasio da je Europa upala u probleme svojom krivnjom i da se sama mora iz njih i izvlačiti.

Njemačka, Francuska, Italija - sve te zemlje imaju izvore za pokrivanje svojih dugova. One mogu riješiti krizu, investirati i ponovno pokrenuti gospodarski rast kroz oživljavanje stvarne tržišne ekonomije. SAD mora voditi računa o vlastitoj krizi i neće dati nijedan dolar za spašavanje Europe.', upozorava Romney.

Na pitanje novinara nije li njegovo 'rješenje' za krizu eurozone rizično - može biti korisno u izbornoj kampanji protiv Baracka Obame, ali moglo izazvati kolaps Europe, Romney je odgovorio da je u američkom interesu izbjeći potpuni europski kolaps, ali da je to prije svega odgovornost same Europske unije.

U intervjuu La Stampi Romney je oštro kritizirao Obaminu gospodarsku politiku, optužujući ga da je kriv za najveće zaduživanje SAD-a u povijesti. Okrivio ga je i za rekordnu nezaposlenost u Americi.

Njegovo rješenje za gospodarsku krizu u SAD-u su: reforma poreznog sustava koja bi stimulirala proizvodnju; eliminacija birokratskih prepreka koje guše poduzetništvo; ulaganje u energetske izvore (iskorištavanje neiskorištene nafte, plina i ugljena); oživljavanje izvoza na međunarodno tržište uz pomoć ugovora o slobodnoj trgovini.