NA UDARU ANIMALISTA

'Papa mora prestati nositi ogrtač s krznom!'

09.01.2012 u 11:40

Bionic
Reading

'Ogrtač (stola) s krznom od hermelina nema nikakve veze sa svetim parametrima', izjavio je predsjednik udruge Aidaa, Lorenzo Croce

Traže od pape Benedikta XVI da prestane oblačiti ogrtač s krznom od hermelina kako se ne bi više ubijalo životinje za proizvodnju krznenih odjevnih predmeta. Talijanska udruga za zaštitu životinja i okolice (Aidaa) zatražila je i prijem kod Pape kako bi mu predstavila poziv da prestane nositi odjevne predmete s krznom.

'Ogrtač (stola) s krznom od hermelina nema nikakve veze sa svetim parametrima', izjavio je predsjednik udruge Aidaa, Lorenzo Croce za novinsku agenciju Adnkronos.

'I životinje su Božja stvorenja i od Pape tražimo da odustajanjem od oblačenja stole i kapice s hermelinskim krznom načini gestu štovanja života u svim njegovim oblicima', objašnjava Croce i dodaje kako su za proizvodnju jednog papinskog ogrtača potreba krzna od najmanje 25 hermelina koji bivaju ubijeni na okrutan način.

'Ta ubojstva zasigurno ne predstavljaju znak ljubavi prema stvorenjima koja žive na našem planetu', naglašava Croce.

Benedikt XVI je više puta naglasio da treba čuvati okoliš, pa sada Udruga za zaštitu životinja i okoliša traži od Crkve da prizna i životinjama pravo na život. Svake godine samo u Italiji biva ubijeno oko 200 tisuća životinja za proizvodnju krznenih kaputa.

Predstavnik Udruge za zaštitu životinja (Lav) Simone Pavesi navodi da talijanske tvrtke za proizvodnju krznenih odjevnih predmeta imaju prihod od 1,5 milijardi eura godišnje te da bi vlada Marija Montija, koja je uvela poreze na luksuzne jahte i automobile, trebala uvesti i dodatne poreze na krznene kapute. Kada bi se samo PDV na krznene kapute udvostručio sa sadašnjih 23 na 46 posto, u državne blagajne ušlo bi 630 milijuna eura više, drži Pavesi, a ta poskupljenja možda bi i dovela do smanjenja proizvodnje krzna, a time i do zaštite životinja.

Udruge za zaštitu životinja pokreću mnoge inicijative s kojima nastoje uvjeriti javnost da je nepotrebno nositi krznene kapute. Udruga Lav već je prikupila 40 tisuća potpisa s kojima se traži zatvaranje uzgajališta životinja za proizvodnju krznenih kaputa. U Italiji ima 10 takvih uzgajališta u regijama Veneto, Emilia-Romagna, Lombardia i Abruzzo. Osim toga 'proizvodnja jednog kilograma krznenog kaputa od nerca zagađuje okolicu pet puta više od proizvodnje vune, a proizvodnjom krznjaka da bismo bili toplo odjeveni pregrijavamo i atmosferu svojeg planeta', objašnjava Pavesi. Benedikt XVI je ponovno uveo među papinska odijela i ogrtač obrubljen hermelinom, pa je zbog toga sada na udaru animalista. No i suci talijanskog vrhovnog suda imaju ogrtače s hermelinom, pa bi i od njih trebalo tražiti odustajanje od tradicionalnih plašteva.