Svijet NOVI ZELAND

Nasukani brod se raspolovio u oluji

Teretni brod Rena, nasukan već tri mjeseca na grebenu kod Novog Zelanda, raspao se u oluji na dva dijela, objavile su u nedjelju novozelandske pomorske vlasti.

Dva dijela broda razdvojila su se 20 do 30 metara i izloženi su valovima visokim šest metara, rekao je novozelandski dužnosnik Alex van Wijngaarden.

Dodao je da su nadležne službe mobilizirane kako bi s broda uklonile preostalu naftu i spriječile daljnje zagađenje okoliša. "Ne zna se točna količina nafte koja bi mogla isteći, no ekipe su mobilizirane", rekao je.

U moru je do sada završilo tridesetak kontejnera, od gotovo 880 koliko ih se još nalazi na brodu.

Brod "Rena", koji plovi pod liberijskom zastavom, nasukao se na greben Astrolab, na sjeveru zemlje, 5. listopada, s više od tisuću kontejnera. U more je tada isteklo gotovo 350 tona nafte, zagadivši obližnje plaže i usmrtivši najmanje 1.300 ptica. Do sada je s broda ispumpano više od tisuću tona nafte, no ima je još.

Filipinski kapetan broda i njegov zamjenik osumnjičeni su da su brod doveli preblizu obale kako bi uštedjeli na vremenu. Optuženi su za opasno ponašanje i izlijevanje opasnih tvari za što bi mogli dobiti do dvije godine zatvora.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još