Svijet SUSRET S HAGUEOM

Suu Kyi i Velika Britanija slažu se o sankcijama Mianmaru

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague i mianmarska aktivistica Aung Suu Kyi postavili su u petak na povijesnome sastanku slične uvjete za ukidanje sankcija uvedenih bivšem mianmarskom vojnom režimu

Zapadne zemlje s oprezom razmišljaju o obnovi veza s civilnim vlastima koje su u ožujku zamijenile vojnu huntu, a Hague koji je u nekadašnju Burmu stigao u dvodnevni posjet, postavio je četiri uvjeta za ublažavanje sankcija. Uvjeti su oslobađanje stotina političkih zatvorenika, prestanak kršenja ljudskih prava, rješavanje etničkih sukoba i održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Suu Kyi, koja je do 2010. godinama bila u kućnom pritvoru, stajala je na konferenciji za novinare uz Haguea i na pitanje kakve bi ona uvjete postavila za ukidanje sankcija, rekla je: 'Svi politički zatvorenici moraju biti pušteni, treba uznastojati da završe etnički sukobi u našoj zemlji. A naravno, želimo i slobodne i poštene izbore'.

Hague je prvi britanski ministar vanjskih poslova koji je u nekadašnju koloniju došao od 1955. Vojska je vlast u nekadašnjoj Burmi preuzela 1962. i vladala je do 2010. Te je godine u ožujku uz vojni blagoslov uvedena civilna vlast koja se oprezno bavi političkim i gospodarskim reformama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još