Svijet NOVI POTRESI

Tlo će se u Christchurchu tresti još desetljećima

Dva su se potresa osjetila u petak u novozelandskome gradu Christchurchu, što je u skladu s predviđanjem znanstvenika o tome da će se tlo nakon lanjskoga razornog potresa smirivati još desetljećima

Dva najnovija podrhtavanja tla, a jedno je bilo magnitude 5,0 osjetila su se u Christchurchu samo koji sat pošto su znanstvenici sazvali konferenciju za novinare na kojoj su govorili o velikom broju potresa zadnjih nekoliko tjedana.

Christchurch, najveći grad novozelandskoga Južnog otoka i drugi u zemlji, još se oporavlja od potresa od 6,3 stupnja koji ga je pogodio u veljači 2011. i ubio 182 ljudi. Šteta od toga potresa procijenjena je na dvadeset milijarda novozelandskih dolara, odnosno 92 milijarde kuna.

Tri snažna potresa osjetila su se i 23. prosinca, a najsnažniji među njima bio je magnitude 6,0. Nakon njih osjetio se cijeli niz slabijih potresa, većinom sjeveroistočno od grada, na maloj dubini.

'Gotovo nas sigurno čeka još jedan od 5,0 stupnjeva, a pretpostavljamo i mnogo njih od 4,0 i 3,0 stupnja', rekao je Kelvin Berryman iz novozelandskoga geološkog instituta GNS. Mnogi stanovnici Christchurcha otišli su iz grada.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još