SAD ZABRINUT ZBOG LIBIJE

Arapsko proljeće moglo bi se pretvoriti u 'Islamističku zimu'

05.01.2012 u 20:00

Bionic
Reading

Arapsko proljeće bi u Libiji brzo moglo prerasti u islamističku zimu, kaže se u novome izvještaju napisanom za zastupnike u američkome Kongresu

Primjerak toga izvještaja pod naslovom 'Pogled na ekstremističke tokove u Libiji' nabavio je američki Fox News i objavio kako se u njemu kaže da ekstremistička stajališta osvajaju publiku u toj sjevernoafričkoj zemlji, a da glavna figura koja izranja u Libiji, a nekad je bila povezana s Al Kaidom, nije promijenila ćud.

'Unatoč prvim pokazateljima da je libijska revolucija uglavnom sekularna... veoma esktremističke struje koje su oblikovale filozofiju libijskih salafista poput (Abd al-Hakima) Belhadža stapaju se u jednu koja će definirati budućnost Libije', napisao je Michael S. Smith II., savjetnik za protuterorističku djelatnost u Kronosu, savjetničkoj tvrtki koja je pripremila izvještaj.

Belhadža smatraju jednim od moćnijih zapovjednika libijskih milicija, a na čelu je vojnoga vijeća za Tripoli. On je bivši emir Libijske islamske borbene skupine (LIFG) za koju se zna da je surađivala s Al Kaedom. LIFG je utemeljen 1995. s ciljem osnivanja islamske države, emirata unutar Libije. Ta je organizacija vodila sveti rat džihad protiv nekadašnjega libijskog predsjednika Moamera Gadafija. Visoki dužnosnici Al Kaede objavili su 3. studenoga 2007. da je LIFG i službeno ušao u mrežu Osame bin Ladena, a američki State Department LIFG je klasificirao kao terorističku organizaciju.

Belhadž, koji se toj skupini pridružio na početku, osamdesetih se u Afganistanu borio protiv Sovjeta. U veljači 2004. uhićen je u Maleziji i navodno ga je ispitivala CIA, a onda je poslan kući u Libiju. U sklopu programa rehabilitacije iz zatvora je pušten 2009.

Smith u izvještaju piše kako su zapadni mediji i političari zapravo pogrešno shvatili dokument od 400 stranica koji su napisali pripadnici LIFG-a i koji je općenito prikazan kao pokuda Al Kaide i islamističkoga terorizma, te je zato pridonio prihvaćanju revolucije 2011.'Tako stvorena zabluda ojačana nedovoljnom analizom LIFG-a vjerojatno su utjecali na odluke koje su od 17. veljače 2011. donijeli Washington i Bruxelles', kaže Smith.

Ovo je ljeto glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland odgovorila na pitanje Fox Newsa o Belhadžu, njegovim vezama s LIFG-om i o tome ima li za njega mjesta u libijskoj prijelaznoj vladi.

'Oni će sami donijeti odluke, kao i sve ostale zemlje koje su nedavno prošle tranziciju, o tome slažu li se prošla djela i prošle veze s načelnima koja su sada postavljena', odgovorila je Nuland. Smith naglašava da su u Al Kaidi, Libijci tradicionalno igrali važnu ulogu.

'Libijci su imali velik utjecaj u povijesti Al Kaide. Libijac i član LIFG-a Abu Jaja al-Libi smatra se vodećim dužnosnikom Al Kaide, a mnogi su analitičari predviđali da će on biti imenovan nasljednikom Osame bin Ladena. Njegov je brat Abd al-Vahad al-Kajid, utemeljitelj LIFG-a i jedan od šestorice vođa LIFG-a koji su dok su bili u zatvoru napisali taj dokument', kaže se u izvještaju. Kronos piše kako je 'Libija (toliko) strateški važna' Al Kaidi da je godinama imala vlastitu organizaciju, odvojenu od Al Kaide u ostalim zemljama islamskoga Magreba.

Libiju su smatrali važnom za Al Kaidu jer je geografski blizu Egiptu i jer se vjerovalo da može 'utjecati na džihadističku političku situaciju u Egiptu'. Zbog toga je razloga, između ostaloga, novi čelnik Al Kaede Egipćanin Ajman al-Zavahiri u travnju 2011. pozvao džihadiste da se pripreme na mogući ustanak protiv zapadnih snaga u Libiji.

'Želim upozoriti svoju muslimansku braću u Libiji, Egiptu, Alžiru, Tunisu i ostalim zemljama islama da će, umiješaju li se Sjedinjene Države i NATO u Libiju, postat će nužno da susjedi... i ostali muslimani krenu u borbu protiv plaćenika Moamera Gadafija i križara iz NATO-a', rekao je on, a prevedeno je u Kronosovu izvještaju.

U izvještaju su dugački prijevodi LIFG-ovih tekstova kako bi političari mogli izravno proučavati namjere te organizacije, kao i niz pitanja o kojima moraju razmisliti. Među njima je i pitanje pokazuje li prijelazna vlada u Libiji spremnost na suradnju u američkim protuterorističkim operacijama te je li nakon Gadafijeve smrti narastao broj gerilaca povezanih s Al Kaidom u Libiji.