BIH

Predsjedništvo predložilo Bevandu za mandatara

05.01.2012 u 17:01

Bionic
Reading

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je i službeno imenovalo Vjekoslava Bevandu za mandatara za sastav vijeća ministara BiH, priopćeno je iz tog tijela

Predsjedništvo BiH Bevandu je imenovalo na žurnoj sjednici održanoj tek nekoliko sati nakon što je okončan postupak sigurnosne provjere. Prema zakonima BiH, sigurnosne provjere te provjere imovnog stanja obvezan su dio postupka imenovanja visokih državnih dužnosnika.

Bevandu je za mandatara predložio HDZ BiH na temelju dogovora predsjednika šest parlamentarnih stranaka koje su 28. prosinca prošle godine dogovorile uspostavu vadajuće koalicije.

Jednoglasno donešena odluka predsjedništva BiH o prihvaćanju Bevandine kandidature bit će dostavljena povjerenstvu za pripremu izbora vijeća ministara BiH zastupničkog doma državnog parlamenta. Zastupničkom domu to povjerenstvo treba pripremiti prijedlog za potvrdu Bevandine kandidature.

Kada zastupnički dom da povjerenje mandataru, on u roku od mjesec dana ima obvezu predložiti sastav vijeća ministara, koje ponovno mora potvrditi parlament. U ovom slučaju očekuje se kako će cijeli postupak biti završen prije kraja siječnja.