SLOVENIJA

Tuerk za mandatara predložio Jankovića

05.01.2012 u 17:01

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u četvrtak je za za mandatara nove slovenske vlade predložio Zorana Jankovića, predsjednika stranke Pozitivna Slovenija koja je na prijevremenim izborima 4. prosinca prošle godine osvojila 28,5 posto glasova i 28 mandata parlamentu koji broji 90 zastupnika

'Danas sam donio odluku da za mandatara za sastav nove vlade predložim predsjednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića', rekao je Tuerk na konferenciji za novinare u predsjedničkoj palači u Ljubljani. Tuerk je dodao da je o svome prijedlogu već obavijestio predsjednika parlamenta. Parlament o prijedlogu mora glasovati u roku sedam dana, pri čemu prilikom tajnog glasovanja Janković treba natpolovičnu većinu od najmanje 46 glasova.

Tuerk je rekao da je za mandatara predložio Jankovića jer je njegova stranka na izborima osvojila najviše glasova i zastupničkih mandata, ravnajući se po tradiciji po kojoj vladu nakon izbora formira relativni izborni pobjednik. 'Ocjenjujem da postoje reaalne mogućnosti da Zoran Janković u pregovorima s drugim strankama koji su uznepredovali uspije i formira vladu', rekao je Tuerk.

Dodao je da je volju koju su birači izrazili na izborima, na kojima je Jankovićeva stranka dobila relativnu većinu, potrebno poštovati i sve snage usmjeriti da što prije dođe do formiranja kompetentne vlade. Tuerk nije želio nagađati o tome što bi se dogodilo ako Janković ne dobije potreban broj glasova prilikom glasovanja u parlamentu. 'Pregovori stranaka o koalicijskoj suradnji treba voditi u dobroj vjeri i bez fige u džepu, da građani ne bi dobili osjećaj da je volja birača izigrana', rekao je Tuerk.

Za uspješno djelovanje buduće vlade i parlamenta, dodao je, bit će osim toga potreban 'povijesni kompromis', odnosno 'savezništvo za reforme' u kojemu će uz vladajuću koaliciju trebati uključiti i buduću oporbu. Naime, pojasnio je slovenski predsjendik, u slijedećemu razdoblju u Sloveniji je potrebno postići široku potrebnu suglasnost o reformama.

Tuerk je pri tome podsjetio da je potrebno promijeniti sadašnja rješenja koje se odnose na zakonodavne referendume, da treba reformirati tržište rada i javne uprave, te reformirati mirovinski sustav, ali da su moguće i promjene na području izbornog sustava, o čemu će biti potreban širok konsenzus svih političkih stranaka.

Odgovarajući na novinarska pitanja vezana na neke javne izjave i sastanke američkog veleposlanika u Sloveniji Josepha Mussomelija sa slovenskih političkim prvacima, na kojima im je navodno savjetovao formiranje 'velike koalicije' u kojoj bi bila većina stranaka, Tuerk je rekao da očekuje 'odgovarajuću reakciju' slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

'Izjave veleposlanika Mussomelija su neprimjerene i znače miješanje u osjetljiva pitanja. U Sloveniji je na vlasti narod i njegovi izabrani predstavnici. Vladu ne sastavljaju strani diplomati', oštro je rekao slovenski predsjednik Tuerk.

Dodao je da u odnosima među državama treba vrijediti načelo 'međusobnog poštovanja', te da bi i slovenski političari u komunikaciji s predstavnicima stranih država morali voditi računa o dostojanstvenom ponašanju.