VODEĆI NJEMAČKI OSIGURAVATELJI

Katastrofe u 2011. odnijele 256 milijardi dolara!

06.01.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Njemački osiguravatelj Munich Re izračunao je da je 2011. godina bila najskuplja u povijesti kada je riječ o prirodnim katastrofama. Naročito štetne za gospodarstvo i skupe su bili potres i cunami u Fukushimi te razorni potres na Novom Zelandu, a ukupno su prirodne katastrofe u prvih šest mjeseci protekle godine uzrokovale štetu u iznosu od 265 milijardi američkih dolara

U neveselom svijetu osiguravatelja uragan Katrina, koji je uništio New Orleans 2005. godine, dosad se vodio kao najskuplja prirodna katastrofa svih vremena. Šteta koju je iza sebe ostavila Katrina iznosila je vrtoglavih 125 milijardi dolara, dok je nesposobnost administracije Georgea W. Busha – koja se u svoj raskoši tada pokazala – bila tek besplatni bonus.

Protekla godina se pak može pohvaliti prirodnom katastrofom koja je u mnogočemu nadmašila Katrinu, pa tako i u novčanoj šteti koju je izazvala, a riječ je naravno o potresu u japanskoj Fukushimi. Zbog potresa 11. ožujka 2011. ekspresno je nastao i cunami, a sve zajedno rezultiralo je nesvakidašnjom nuklearnom katastrofom, čije posljedice ni danas nisu ni blizu nestanka.

Fukushima je, u gospodarskom smislu, koštala čak 210 milijardi dolara, izračunala je njemačka osiguravateljska tvrtka Munich Re, zaključivši da je 'Fukushima najskuplja prirodna katastrofa u ljudskoj povijesti'. S obzirom da je val od 40 metara tada zapljusnuo sjevernu obalu otoka Honshu, nestale su cijele ulice i naselja, poginulo je i oko 16 tisuća ljudi, pa ne čudi što se danas Fukushima može pohvaliti i titulom najskuplje prirodne katastrofe.

Na drugom mjestu je razorni potres koji je par tjedana kasnije pogodio Novi Zeland, koji je iza sebe ostavio štetu u iznosu od 20 milijardi dolara.

Skupo su koštale i poplave u Australiji te serija tornada koja je pogodila američki Srednji zapad, pa se procjenjuje da bi sveukupna gospodarska šteta nastala u 2011. zbog prirodnih katastrofa mogla iznositi do 380 milijardi dolara!

Ipak, u osiguravatelju Munich Re ovu godinu smatraju 'statističkom pogreškom' te da se takva serija prirodnih katastrofa ne treba očekivati svake godine. S druge strane, ekološki aktivist upozoravaju da se prirodne katastrofe sve češće događaju zbog klimatskih promjena koje uzrokuje čovjek. 'Jedan od razloga za, primjerice, seriju tornada u SAD-u jest zagrijavanje atmosfere i oceana, zbog čega se isparava veća količina vode. Ona se mora nekako spustiti, pa nastaju oluje. Takvih ekstrema bit će sve više', upozorava u izjavi za Suedduetsche Zeitung Friedrich-Wilhelm Gerstengarbe, stručnjak s Potsdamskog instituta za istraživanje klime.

Ono što je sigurno jest da se u 2012. očekuje i poskupljenje polica osiguranja, pa i firma Munich Re najavljuje povećanje cijena za 10 posto.