Svijet MASAKR IZ 1995. GODINE

Zbog Srebrenice upitna vjerodostojnost UN-a

Odvjetnik Axel Hagedorn, koji zastupa udruge "Majke Srebrenice", uložio je žalbu na odluku nizozemskog suda u kojoj je odbačen zahtjev obitelji žrtava masakra u Srebrenici da im UN isplati odštetu

Nizozemski sud priopćio je u srpnju prošle godine da UN uživa apsolutni imunitet i da ne može biti pozvan ni pred koji sud.

Ta je odluka bila težak udarac za obitelji žrtava, koje su 2007. tužile Nizozemsku i UN zbog toga što nisu spriječili genocid u Srebrenici i zatražile odštetu.

"Dovedena je u pitanje vjerodostojnost Ujedinjenih naroda kao zaštitnika ljudskih prava", rekao je Hagedorn u intervjuu za Reuters dodajući da je ovaj tjedan uložio žalbu na odluku nizozemskog suda.

Žalbeni postupak službeno je započeo u siječnju.

Pripadnici snaga bosanskih Srba ubili su najmanje 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. godine. Nizozemski vojnici u sklopu mirovnih snaga UN-a bili su zaduženi za zaštitu stanovništva te zaštićene zone, ali nisu uspjeli u tome. Nizozemska je priopćila da UN nije osigurao zračnu potporu njezinim vojnicima i da ih je napustio.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još