PREDIZBORNI CIRKUS

Steže se obruč oko Sarkozyja

05.01.2012 u 07:37

Bionic
Reading

Na samom početku 2012. u Francuskoj je jasno zadan ton nadolazećih predsjedničkih izbora, zakazanih krajem travnja. Sudeći prema prvim medijskim 'otkrićima', predizborna kampanja mogla bi se odvijati u smjeni otkrivanja neugodnih afera za aktualnu Sarkozyjevu vlast i nimalo kurtoaznih verbalnih okršaja suprotstavljenih političkih strana

Prvo je Libération prenio vijest o novom saslušanju u aferi Karachi u kojoj se dovodi u direktnu vezu Nicolasa Sarkozyja i makinacije s provizijama oko prodaje oružja Pakistanu i Saudijskoj Arabiji, kojima se zatim navodno ilegalno financirala predsjednička kampanja Edouarda Balladura 1995, u kojoj je upravo Sarkozy bio glasnogovornik. Naime, visoki dužnosnik ministarstva obrane Gérard Philippe-Ménayas izjavio je pred sucima da je Sarkozy kao tadašnji ministar za proračun morao biti upoznat ne samo s detaljima oko prodaje oružja, već i s otvaranjem fiktivnog društva Heine u Luxembourgu preko kojeg se novac usmjeravao u Francusku za predsjedničku kampanju.

Istražitelji su u kampanji pronašli 15 milijuna franaka za koje nije naveden izvor.

Afera Karachi, koju Nouvel Observateur naziva Sarkozyjevom 'Ahilovom petom', mogla bi tako postati jedan od većih političko-financijskih skandala Pete Republike ako sve njezine implikacije dođu do političkog vrha.

Preprodaja oružja Pakistanu

Afera je tragično rezultirala atentatom na četrnaest osoba 2002. godine, što se smatra odmazdom za neplaćanje mita. Slučaj se polako gradio saslušanjima sakupljanima godinama zahvaljujući prije svega obiteljima žrtava atentata i trudu suca Van Ruymbekea, a sada se polako pretvara u sve značajniji uteg nadolazeće Sarkozyjeve predsjedničke kampanje.

Iako je Elizejska palača još prošle godine demantirala ikakvo sudjelovanje francuskog predsjednika u preprodaji oružja Pakistanu, nova saslušanja, među kojima je i ono medijatizirano Helene od Jugoslavije, koja tvrdi da je njezin muž Thierry Gaubert, Sarkozyjev bliski suradnik, dopremao novac Nicolasu Baziru, direktoru kontroverzne kampanje, jasno ga stavljaju u samo središte financijske pronevjere. Slijedom sve učestalijih pritisaka javnosti, Sarkozy će najvjerojatnije u dogledno vrijeme morati bitno doraditi svoj odrješit stav o nepovezanosti s aferom, jer bi, u delikatno vrijeme izbora i ionako slabog anketnog rejtinga, taktika negiranja mogla proizvesti čisti kontraefekt.

Verbalni okršaji

Ionako napetu predizbornu klimu samo je pojačao list Le Parisien koji je prenio izjavu s neslužbenog sastanka Françoisa Hollandea, kandidata socijalista i najjačeg Sarkozyjevog protivnika. Na tom je neformalnom okupljanju Hollande navodno okvalificirao Sarkozyja kao 'pokvarenjaka'. Objava je, posve očekivano, odmah zabavila veći dio francuskih medija. Političari s desnice tražili su ispriku, dok su socijalisti nijekali takve 'neprimjerene' istupe. Iako u novom nastupu Hollande nije posve negirao korištenje nimalo laskavog termina za svog glavnog političkog oponenta, njegov poziv na otriježnjenje u javnom diskursu čini se istovremeno kao lagano licemjeran i posve iluzoran.