SAUDIJSKA ARABIJA

Muškarci više neće ženama prodavati žensko donje rublje

04.01.2012 u 20:14

Bionic
Reading

Unatoč protivljenju vjerskih dužnosnika, Saudijke će slobodnije kupovati rublje jer će ih posluživati žene kojima je uredbom saudijskoga kralja od četvrtka dopušteno raditi kao prodavačice

U ultrakonzervativnom kraljevstvu koje provodi rodnu segregaciju kralj Abdulah I., umjereni reformator, u lipnju je za prodavaonice sa ženskim rubljem izdao uredbu da u roku od šest mjeseci prodavače, većinom Azijce, zamijene prodavačicama Saudijkama.
Prije uredbe, žene site kupovanja rublja naslijepo jer su kabine u kraljevstvu zabranjene pokrenule su na internetu kampanju.

Uredba obuhvaća više od 7300 prodavaonica i Saudijkama otvara do 44.000 radnih mjesta. Ministarstvo rada imenovalo je 400 inspektora koji će nadzirati provedbu kraljeve uredbe kojoj se protive vjerske vlasti.

Žene će 'prodavati i brojiti novac', a to se 'protivi vjeri', rekao je muftija Saudijske Arabije, šeik Abdel Aziz al-Šeik. Visoko vjersko tijelo objavilo je 2010. fetvu kojom ženama zabranjuje rad na blagajnama supermarketa, što država dopušta. Njihovu fetvu upravitelji trgovačkih centara nisu proveli.