DŽOMBIĆ I BOSNIĆ

'Republika Srpska je država a Karadžić vizionar'

04.01.2012 u 16:54

Bionic
Reading

Predsjednik vlade Republike Srpske Aleksandar Džobić ustvrdio je u srijedu kako je taj entitet unutar Bosne i Hercegovine zapravo država, dok je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić pozvao da se ne zaborave zasluge koje za osnutak RS imaju haaški optuženici Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik

U odvojenim istupima u povodu dvadesete obljetnice uspostave samoproglašene republike bosanskih Srba 1992. godine, Džombić i Bosić su potvrdili kako između vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojemu je na čelu Milorad Dodika i oporbenog SDS-a kojemu je predsjednik Bosić nema nikakvih bitnih razlika u odnosu na poziciju RS.

'Mi RS osjećamo i doživljavamo kao državu', izjavio je Džombić u intervjuu entitetskoj novinskoj agenciji SRNA, zaključivši kako bez vlastitog entiteta u BiH danas ne bi ni bilo Srba.Džombić je ustvrdio kako oni koji pokušavaju utjecati na smanjenje entitetskih ovlasti djeluju protuustavno, te je poručio kako vlasti RS to neće dopustiti.

Predsjednik SDS-a Bosić je pak na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci izjavio kako se 'ne smije zaboraviti ni Radovana Karadžića ni Momčila Krajišnika', kao ni njihov doprinos onome što je RS danas. Bosić tvrdi kako se o njima dvojici suđenjima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pokušava stvoriti pogrešna slika.

Krajišnik, ratni predsjednik skupštine bosanskih Srba, 2009. godine je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina, a Karadžiću se zbog istih kaznenih djela sudi u Den Haagu.

Bosić tvrdi kako SDS osuđuju sve zločine počinjene tijekom proteklog rata, no ne može dopustiti 'prekrajanje povijesti'. Istupi Džombića i Bosića uslijedili su dan nakon što je predsjednik RS izjavio kako je taj entitet 'ostvario svoje ciljeve', a njegove utemeljitelje, koji su u najvećem broju optuženi za ratne zločine i genocid, nazvao je 'vizionarima koji su vodili nacionalni pokret'.

Među prvima na Dodikov je istup reagirala oporbena Stranka za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića, upozoravajući kako je krajnje neprimjeren Dodikov 'pokušaj uspostave kontinuiteta paradržavne tvorevine Radovana Karadžića'. Takvim istupima, drži SBiH, Dodik nanovo proizvodi velikosrpski mit i nastavlja manipulirati srpskim narodom u BiH.