Svijet HORMUŠKI TJESNAC

Kina podržava Iran

Kina je u srijedu ponovno izrazila protivljenje nametanju jednostranih sankcija Iranu zbog nuklearnog programa Teherana i naglasila da bi tu krizu trebalo riješiti diplomatskim putem u vrijeme dok Iran prijeti Washingtonu

Iranski vojni vrh u utorak je zaprijetio poduzimanjem koraka ako američka mornarica vrati svoj nosač zrakoplova u Perzijski zaljev, što predstavlja novu eskalaciju u reakcijama Teherana na nove američke sankcije i najavu europskih sankcija koje ostavljaju traga na njezinoj ekonomiji.

'Kina i dalje vjeruje da sankcije nisu pravi način za ublažavanje napetosti i rješavanje pitanja iranskog nuklearnog programa', rekao je na brifingu za novinare glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

'Ispravan put su dijalog i pregovori. Kina se protivi stavljanju domaćeg zakona nad međunarodni zakon da bi se nametnule jednostrane sankcije drugoj zemlji', istaknuo je.

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je na kraju 2011. godine sankcije usmjerene na svaku američku financijsku instituciju koja posluje s iranskom središnjom bankom, čime se blokira glavni put plaćanja iranske nafte.

EU bi trebao uvesti nove sankcije do kraja ovog mjeseca, koje bi mogle uključiti i zabranu uvoza naftnih proizvoda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još