Svijet FEMINISTICE TRAŽE

U Europski parlament pošaljite najmanje 40 posto žena

Povodom skorog upućivanja 12 promatrača, odnosno promatračica, iz Republike Hrvatske u Europski parlament, a koji se biraju iz redova saborskih zastupnika i zastupnica slijedom izbornog rezultata, ženske feminističke organizacije u otvorenom pismu podsjećaju Hrvatski sabor i političke stranke da odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova propisuju da uravnotežena zastupljenost znači da mora biti najmanje 40 posto podzastupljenog spola

U slučaju imenovanja hrvatskih promatrača i promatračica u Europski parlament to bi značilo da hrvatsku delegaciju treba činiti najmanje pet žena, odnosno najmanje pet muškaraca izabranih iz redova saborskih zastupnika. Ističu to danas u otvorenom pismu ženske feminističke organizacije CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, BaBe! (Budi aktivna. Budi emancipirana.), DOMINE – feministička organizacija za promicanje ženskih prava i razvoj civilnog društva, Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN te Centar za građanske inicijative Poreč – CGI.

U članku 12. Zakona o ravnopravnosti spolova stoji da su 'pri imenovanju članova diplomatskih predstavništva, članova odbora, povjerenstava i izaslanstva koja zastupaju Republiku Hrvatsku na međunarodnoj razini, državna tijela dužna voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca'.

Feminističke organizacije upozoravaju da bez ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca u procesu obnašanja vlasti ne možemo očekivati ni ravnopravnost u drugim područjima života te samim time ni oživotvorenje stvarne ravnopravnosti spolova.

'Kao što je poznato, Hrvatska je nakon posljednjih parlamentarnih izbora učinila korak unazad u zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru te je temeljem izbornih rezultata u Sabor izabrano svega 19,8 posto žena. U Europskom parlamentu udio žena u 2011. godini bio je 34,8 posto i, za razliku od hrvatskog parlamenta, kontinuirano raste', navodi se u pismu.

Ravnopravnost spolova jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije, jednako kao što je temeljna društvena vrednota zapisana u Ustavu Republike Hrvatske. Hrvatska je uložila značajne napore u donošenje antidiskriminacijskog zakonodavstva i vrijeme je da obnašatelji vlasti i političke stranke počnu poštovati i provoditi donesene zakone, ističe se u otvorenom pismu ženskih feminističkih organizacija.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još