MINISTARSTVO ODGOVARA

Hrvatski mitovi o EU

04.01.2012 u 12:10

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je na svojim internetskim stranicama objavilo najčešće negativne stavove o Europskoj uniji među hrvatskim građanima te je pokušalo dati odgovore na njih

Jedno od ključnih pitanja koja muče Hrvate i kojim euroskeptici plaše građane je da ćemo u Europskoj uniji izgubiti samostalnost te ćemo biti mala nevažna provincija unutar europske megadržave.

U Ministarstvu objašnjavaju da Europska unija nije država već zajednica naroda i država preko koje je lakše zastupati vlastite interese u globaliziranom svijetu nego bi to bilo da smo ostali izvan. Također navode da ako ne budemo zadovoljni, u svakom trenutku možemo odlučiti istupiti iz EU-a, ali i dodaju kao dokaz da je članstvo pravi izbor da to ni jedna država još nije zatražila.

Na mit da bi o nama odlučivali drugi iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova odgovaraju da suština odlučivanja u Europskoj uniji nije preglasavanje nego konsenzus.

Također, strah mnogih, posebno desno orijentiranih euroskeptika je da ćemo u EU izgubiti nacionalni identitet. Riječ je o potpuno promašenoj tezi jer sama Europska unija raznolikost nacionalnih identiteta svojih zemalja članica promiče kao jednu od svojih najvećih vrednota. O tome posebno svjedoči primjer Irske, čiji građani smatraju da je članstvo u EU ojačalo njihov suverenitet, posebno u odnosu prema Velikoj Britaniji.

Euroskeptici često navode i primjere Švicarske i Norveške koje su bogate, a nisu u EU. U tom kontekstu nužno je naglasiti da su Švicarska i Norveška povezane s EU-om brojnim ugovorima te aktivno sudjeluju u nekim politikama Europske unije. Također, Norveška, Island i Lihtenštajn kao članice Europskog ekonomskog prostora uplaćuju znatna sredstva u proračun EU-a s čijim su zakonodavstvom u velikoj mjeri usklađeni, a u međuvremenu nemaju utjecaja na donošenje zajedničkih odluka.

Regionalna suradnja dovest će do stvaranja nove Jugoslavije, to je također jedan od mitova. U Ministarstvu objašnjavaju da se uvjet 'regionalne suradnje' može promatrati kao formula Europske unije za izgradnju mira i stabilnosti u cijeloj jugoistočnoj Europi, a ne kao pokušaj oživljavanja zajednice koja se pokazala neodrživom.

Više o mitovima vezanim uz EU možete saznati ovdje