ŠTETOČINE

Slovenci će odstrijeliti 70 mrkih medvjeda

10.04.2009 u 12:13

Bionic
Reading

Slovenija će dozvoliti lovcima da ove godine ubiju 70 mrkih medvjeda, kako bi ograničili štetu koju te životinje nanose usjevima i stoci, objavilo je ministarstvo ekologije u Ljubljani

Slovenija ima između 430 i 490 mrkih medvjeda i po brojnosti tih životinja je među prvim državama u Europi. Broj vukova procjenjuje se na približno 70 do 100, prenio je Reuters. Gotovo svi medvjedi žive u gustim šumama na jugu zemlje, na veoma ograničenom prostoru, pa je to područje s najvećim brojem mrkih medvjeda u Europi.

Prošle godine ministarstvo je odobrilo odstrel 75 mrkih medvjeda, koji su nekada nastanjivali čitav europski kontinent, a sada je njihov broj osjetno smanjen i žive uglavnom u istočnoj Europi i Skandinaviji, prenosi Tanjug.

Ekolozi procjenjuju da u Europi ima ukupno oko 15.000 medvjeda, a prema procjeni stručnjaka, najveći broj tih životinja nalazi se u Rumunjskoj. Slovensko ministarstvo je odredilo i kvotu za odstrel vukova - na 10, prvi put od 1993. godine, kada su oni proglašeni ugroženom vrstom.

'Procjenjujemo da je prirodni priraštaj između 90 i 100 medvjeda godišnje, pa smo morali odrediti kvotu za odstrel da bismo zadržali populaciju na sadašnjem nivou', izjavio je Reuters Janez Kastelič, šef sektora za konzervaciju prirode pri slovenskom ministarstvu ekologije.

On je objasnio da do 25 medvjeda svake godine pogine u prometnim nesrećama, pa je stoga kvota za odstrel manja od prirodnog prirasta. Neki lokalni pobornici zaštite prirode smatraju da lov na medvjede i vukove ne treba dozvoliti, čak ni s kvotama, jer se broj tih životinja opasno smanjuje u Europi, a u Sloveniji je, kako kažu, manji nego što vlasti tvrde.

Prošle godine medvjedi i vukovi nanijeli su seljacima u Sloveniji štetu koja se procjenjuje na 450.000 eura.