NADBISKUP TORINA

'Otvorimo crkve u trgovačkim centrima!'

04.01.2012 u 09:57

Bionic
Reading

Nadbiskup je upitao zašto ne otvarati oratorije, mjesta okupljanja, unutar trgovačkih centara koji bi bili instrument Crkve 'koja mora biti više misionarska'

Crkva bi mogla otvarati kapele, tj. mjesta za molitvu i u trgovačkim centrima. Na tu je ideju došao nadbiskup Torina Cesare Nosiglia, predstavljajući na tiskovnoj konferenciji dokument namijenjen biskupskoj zajednici, koji je upućen i na stotinjak adresa istaknutih osoba u Torinu, provokativno se zapitavši zašto ne otvarati oratorije, mjesta okupljanja, unutar trgovačkih centara koji bi bili instrument Crkve 'koja mora biti više misionarska', u smislu da se mora uključiti u konkretne stvarnosti i posljedično tome 'ići ususret mladima tamo gdje se nalaze', javlja vjerski portal Bitno.net.

'Kada susrećem mlade', rekao je nadbiskup, često mi kažu da osjećaju Crkvu kao previše udaljenu. Zahvaljuju mi ne toliko na onom što im govorim, već zato što sam se došao susresti s njima. Možda bismo trebali otvoriti naše oratorije i mjesta okupljanja i u trgovačkim centrima, idući tamo gdje su mladi, a ne da ih čekamo da dođu k nama.

Problemi mladih, naglasio je mons. Nosiglia, ne završavaju s tematikom zapošljavanja. Njihova krhkost ima različite uzroke, od kulture nihilizma i konzumerizma, preko oslabljenih uloga majki i očeva, do odsutnosti vjerske dimenzije. Važno je pohvatati sve te niti, pokazati djelima da se u njih vjeruje, ali i pozvati mlade na njihovu odgovornost.

Stoga je po nadbiskupu Torina nužno izgraditi Crkvu koja će biti 'sve manje autoreferencijalna', a otvorena za potrebe i pitanja o smislu suvremenog svijeta, prenosi Bitno.net.