Svijet OPREZ NAKON FUKUSHIME

Deseci milijardi eura za opasne francuske nuklearke

Francuska će morati uložiti desetke milijarda eura u svoje nuklearne centrale da bi im poboljšala sigurnost no nijedan od 58 reaktora ne mora odmah biti zatvoren, objavilo je u utorak neovisno povjerenstvo

Nakon katastrofe u japanskoj centrali Fukushimi izazvane potresom i tsunamijem, Autoritet za nuklearnu sigurnost (ASN) bio je zadužen obaviti pregled nuklearnih postrojenja. Francuska 75 posto svojih potreba za strujom pokriva proizvodnjom iz 58 nuklearnih reaktora i u svijetu je prva po ovisnosti o atomskoj energiji.

Za poboljšanje sigurnosti francuskih centrala potrebno je 'uložiti desetke milijarda eura', ali je 'razina sigurnosti dovoljna' i 'nijedna centrala ne mora biti trenutačno zatvorena', objavio je ASN. Svim centralama odredio je da do 30. lipnja 2012., izrade paket konkretnih mjera za poboljšanje sigurnosti.

Korištenje nuklearne energije izaziva sve veće rasprave u Francuskoj gdje ekolozi žele odustajanje od tog sektora po uzoru na Njemačku, a oporba (socijalisti) zagovaraju smanjenje njezine eksploatacije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još