'PROTUDRŽAVNA PROPAGANDA'

Osuđena kći bivšeg iranskog predsjednika Rafsandžanija

03.01.2012 u 16:58

Bionic
Reading

Kći utjecajnog bivšeg iranskog predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija osuđena je u utorak zbog širenja 'protudržavne propagande' na šest mjeseci zatvora i zabranu političkog rada, objavili su mediji

Islamska država Iran pojačala je pritisak na oporbu uoči parlamentarnih izbora 2. ožujka koji bi trebali biti prvi ispit popularnosti utjecajnog vjerskog vodstva nakon 2009. Tada je ponovna pobjeda konzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada izazvala val prosvjeda i optužaba za lažiranje izbora.

'Moja klijentica osuđena je na kaznu zatvora u trajanju šest mjesec te joj je izrečena petgodišnja zabrana sudjelovanja u kulturnim i političkim aktivnostima, prenijela je agencija ISNA odvjetnika Golama Alija Rijahija.

Faezeh Hašemi Rafsandžani, koja ima pravo žable, bila je nakratko uhićena jer se obratila pristašama oporbenog vođe Mirhoseina Musavija koji su prosvjedovali protiv 'namještanja' Ahmadinedžadove pobjede.

Tisuće ljudi, među njima mnogi istaknuti članovi reformističkih stranaka, bili su uhićeni tijekom prosvjeda. Većina je poslije oslobođena, no 80 osoba osuđeno je na kazne zatvora do 15 godina, a petero na smrt. Rafsandžani, koji je danas predsjednik utjecajnog tijela zaduženog rješavati prijepore između parlamenta i vjerskog vodstva zemlje, svrstao se uz reformatore nakon predsjedničkih izbora.

Iranske vlasti tvrde da su predsjednički izbori 2009., bili najpošteniji u tri zadnja desetljeća, a za poticanje nemira optužuju Izrael i Sjedinjene Države. Prijave za parlamentarne izbore u ožujku završile su u petak s više od 4.500 zaprimljenih kandidatura.