PREOKRET U AFGANISTANU

Nakon deset godina Talibani žele pregovarati s NATO-om

03.01.2012 u 16:50

Bionic
Reading

Afganistanski talibani u utorak su objavili kako su uspjeli postići preliminarni sporazum o uspostavljanju političkog predstavništva izvan Afganistana, tj. u Kataru te sudjelovati u mirovnim pregovorima nakon desetogodišnjih sukoba sa snagama NATO-a, a zatražili su i puštanje iz zatvora svojih članova iz američkog vojnog zatvora u Guantanamu, stoji u njihovu priopćenju objavljenom na internetskim stranicama 'Glas džihada'

To je prvi put da talibani, koji su dosad uvijek odbijali bilo kakve pregovore - do trenutka dok svi NATO-ovi vojnici ne napuste Afganistan, pristaju na ovakav potez. 'S obzirom na to da je u unutrašnjosti zemlje prisutnost NATO-a vrlo snažna, spremni smo uspostaviti političko predstavništvo izvan Afganistana, kako bismo mogli sudjelovati u pregovorima', stoji u priopćenju.

Upadi talibana, koji se bore s pripadnicima afganistanske vlade i njihovim saveznicima iz NATO-a otkad su svrgnuti s vlasti 2001., u posljednjih su nekoliko godina, unatoč pomoći zapadnjačkih vojnih snaga, postali sve učestaliji. 'Koalicija koju predvode Amerikance nikad neće uspjeti silom pokoriti Afganistance', stoji u priopćenju.

Visoki pripadnik afganistanskog Visokog mirovnog vijeća Arsala Rahmani, tijela zaduženog za postizanje rata koji traje deset godina putem pregovora, rekao je kako pozdravlja talibansku odluku objavljenu u utorak.

'Vrlo je važno da talibani pregovaraju s međunarodnom zajednicom, osobito sa SAD-om. Pozdravljamo njihovu odluku o uspostavljanju političkog predstavništva', rekao je Rahmani.