Svijet DOKUMENTACIJA NA WEBU

Pusić objavila detalje pregovora s EU-om

  • Autor: Ante Srzić
  • 3.1.2012 17:11:17
  • 3.1.2012 14:29:49

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih poslova konačno je objavilo sve relevantne informacije vezane uz proces pregovora s Europskom unijom uključujući i detaljan pregled pregovaračkih poglavlja – što donosi članstvo u EU-u

Nova ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na internetske stranice svoga ministarstva pustila je izvješća Vlade Republike Hrvatske o vođenim pregovorima o kojima je u javnosti bilo dosta prijepora jer su stručnjaci negodovali zbog zatvorenosti cijeloga procesa.

Podsjetimo, u javnosti su se dugo lomila koplja oko tajnosti kojom su obavijeni pregovori s Europskom unijom. Vlada je dugo objašnjavala da informacije ne može dati bez suglasnosti europske strane. Nakon što su iz Bruxellesa rekli da oni nemaju ništa protiv objavljivanja, Vlada je popustila i nakon završetka pregovora objavila dio dokumenata, ali samo pregovaračka stajališta hrvatske strane.

Zatim su tvrdili da će sve biti poznato nakon što se popiše pristupni ugovor, ali i nakon toga javnost je ostala zbunjena jer je malo tko imao volje, znanja i strpljenja češljati ugovor od 300 stranica.

U tom smislu Pusić je objavila, osim detaljnog prikaza pregovora u 35 poglavlja, i sažetke svega što je ispregovarano u svih 35 poglavlja, kao i sažetak pristupnog ugovora na 27 stranica.

Osnovna intencija je bila, objasnila je ministrica Pusić, kratko, jasno i na probavljiv način predočiti građanima što je to ispregovarano s Europskom unijom. Dana je čista informacija bez dodatnih objašnjenja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još