Svijet ZUROFF BIJESNI

'Misa za Pavelića sramota je za hrvatsku crkvu'

Centar Simon Wiesenthal, posvećen potrazi za nekadašnjim nacističkim zločincima, u ponedjeljak je osudio održavanje mise u Zagrebu krajem prosinca u spomen na ustaškog vođu Ante Pavelića, ističuči da se radi o 'velikoj uvredi sjećanju na njegove brojne žrtve'

Misa je održana, navodi direktor Centra Efraim Zuroff, na 51. godišnjicu Pavelićeve smrti i predstavlja 'sramotu za hrvatsku crkvu'. Zuroff također ističe da je 'neshvatljivo' da se takvo što dešava 'u zemlji koja je na pragu ulaska u Europsku uniju'.

Od hrvatskih vlasti traži da u budućnosti zabrani održavanje takvih događanja, a vjerske poglavare je pozvao da iz svojih redova izbace svećenike 'zbog služenja mise koja potpuno ismijava kršćanske vrijednosti'.

Voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc rekao je u ponedjeljak da svatko ima pravo zatražiti misno slavlje za spas nečije duše, a da svako politiziranje s tim u vezi ne bi komentirao.

Kako su prenijeli hrvatski mediji, krajem prosinca je u Zagrebu i Splitu služena misa za Pavelića. U bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici u Zagrebu misu su služili jezuiti Vjekoslav Lasić i Stanislav Kos, a u splitskoj crkvi Svetog Josipa na Mertojaku Vjenceslav Kujundžić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još