Svijet NOVI ZAKON U LIBIJI

Gadafijevci se neće moći kandidirati na izborima

Libijci koji su bili povezani sa svrgnutim vođom Moamerom Gadafijem neće se moći kandidirati na izborima, stoji u nacrtu novog libijskog zakona, javlja u ponedjeljak Reuters

Prijelazno nacionalno vijeće (NTC) objavilo je u nedjelju kasno navečer na svojim stranicama prijedlog zakona prema kojem će kandidiranje na izborima biti zabranjeno i akademicima koji su pisali o poznatoj Gadafijevoj 'Zelenoj knjizi', razmišljanjima nekadašnjeg neprikosnovenog vladara o politici, ekonomiji i svakodnevnom životu.

'Ovo je vrlo važan zakon jer se ljudi žale da neki pripadnici Gadafijeve klike i dalje obnašaju visoke dužnosti. Ovaj je zakon tu da bi poručio da nema mjesta za Gadafijeve ljude', kazao je Abeir Imnena, sveučilišni profesor koji radi na tom zakonu.

U posljednjih nekoliko tjedana na ulice Tripolija je izašlo nekoliko stotina ljudi, tražeći od nove vlasti da se riješi visokih vladinih dužnosnika za koje tvrde da su bili bliski Gadafiju.

Zakon bi regulirao izbore za nacionalnu skupštinu zaduženu za sastavljanje novog ustava i formiranja nove privremene vlade. Očekuje se da će biti završen za mjesec dana. U međuvremenu, Libijci mogu ostaviti svoje prijedloge i komentare, priopćio je NTC, ističući da želi u proces što više uključiti civilno društvo. Izbori za nacionalnu skupštinu najavljeni su za lipanj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još