KOMPLEKSNI PREDMETI

2012. ICTY izriče presude suđenjima Šešelju, Prliću i drugima

02.01.2012 u 14:23

Bionic
Reading

Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) nastavit će sljedećeg tjedna s ovogodišnjim radom na nekoliko suđenja uključujući onome bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću optuženom za genocid u BiH, a tijekom ove godine trebao bi izreći šest prvostupanjskih presuda među kojima su i presude u predmetima 'Šešelj', 'Stanišić i Simatović' i 'Prlić i drugi'

U predmetu 'Gotovina i Markač' sud bi se uskoro trebao izjasniti o zahtjevima obrane dvojice hrvatskih generala za uvođenjem novih dokaza u žalbenom dijelu postupka te sazvati žalbenu raspravu koja je okvirno planirana za ožujak ove godine. Bivši zapovjednik Operativne zone Split general Ante Gotovina i bivši zapovjednik specijalne policije general Mladen Markač 15. su travnja prošle godine osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje nad srpskim civilima koji su živjeli na okupiranim područjima Hrvatske. Haški sud, kako se očekuje, pravomoćnu presudu u tom predmetu trebao bi izreći u kolovozu 2013. godine.

Za lipanj ove godine planirano je izricanje prvostupanjske presude u jednom od najkompleksnijih predmeta koji su se vodili pred Haškim sudom - suđenju šestorici čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za progon muslimanskog stanovništva tijekom hrvatsko-muslimanskog rata u BiH. Haško tužiteljstvo za bivšeg premijera samoproglašene HR Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića zatražilo je kazne zatvora u rasponu od 25 do 40 godina zatvora.

Predmet 'Prlić i drugi', zbog svoje kompleksnosti ujedno je i jedan od tri moguća žalbena predmeta za koje sud ne vjeruje da može dovršiti do kraja 2014. kada bi trebao zatvoriti vrata. Uz taj predmet, sud očekuje i da će predmeti 'Šešelj' i 'Tolimir' također probiti predviđeni rok od 31. prosinca 2014. za završetak rada Haaškoga suda.

Završne riječi na suđenju vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju optuženom za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata zakazane su za 5. ožujka, a presudu za Šešeljev doprinos zločinima prije svega govorima mržnje i poticanjem na zločine protiv hrvatskog i muslimanskog stanovništva u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH sud bi trebao izreći na jesen ove godine.

Osim presude Šešelju, u rujnu bi se trebala izreći i presuda dvojici nekadašnjih visokih dužnosnika službe državne sigurnosti Srbije (SDB) Jovici Stanišići i Frenku Simatoviću čije su paravojne formacije po Hrvatskoj i BiH počinile niz ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Na tom suđenju u tijeku je izvođenje dokaza obrane.

Ova godina trebala bi donijeti tek jednu žalbenu presudu u predmetu 'Milan i Sredoje Lukić' za zločine u BiH, a koncem godine trebalo bi započeti suđenje jednom od posljednjih haških bjegunaca generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, - najranije u studenome ove godine. Početak suđenja bivšem čelniku pobunjenih hrvatskih Srba Goranu Hadžiću za zločine u Hrvatskoj za sada je planiran za siječanj 2013. godine.

Haški bi sud trebao izreći prvostupanjsku presudu u predmetu Karadžić najranije u srpnju 2014. godine, a što se Mladića tiče sud ne želi u ovom trenutku ni procjenjivati kada bi se presuda u tom predmetu mogla izreći.

Uz tri moguća žalbena predmeta koji neće biti gotovi do konca 2014. godine, Haški sud procjenjuje i da se žalbe u predmetima Karadžić, Mladić i Hadžić neće čak ni podnijeti do 1. srpnja 2013. kada počinje djelovati tzv. rezidualni mehanizam, uspostavljen za završetak neobavljenog posla u Haagu te će se one i rješavati u okviru tog mehanizma.

Do sada Haški je sud zaključio postupke protiv 126 od 161 osobe, a vodi postupke protiv 35 osoba. U ovom su trenutku dva postupka u predraspravnoj fazi, pet u fazi prvostupanjskog suđenja protiv ukupno 16 osoba, a šest predmeta u žalbenoj fazi koji obuhvaćaju 17 nepravomoćno osuđenih osoba.