BOJAZAN OD PUKNUĆA

Britanije istražuje štetnost implantata PIP-a

31.12.2011 u 23:03

Bionic
Reading

Britanska vlada u subotu je izvijestila kako namjerava istražiti predstavljaju li implantati za dojke francuske tvrtke Poly Implant Prothese (PIP) opasnost po zdravlje žena kojima su ugrađivani, prenio je Reuters

Ministar zdravlja Andrew Lansley naredio je da se hitno ispita sigurnost silikonskih implantata što ih proizvodi PIP. Implantati su prošle godine povučeni s tržišta u nekoliko zemalja, zbog bojazni da bi mogli puknuti, a silikon se izliti u tkivo. Francuska vlada već je obavijestila 30.000 žena u zemlji koje su implantate kupile od PIP-a da ih uklone zbog bojazni od mogućeg puknuća.

Britanski medicinski stručnjaci ranije su izvijestili kako nema potrebe da žene odstranjuju implantate, no Lansley je kazao kako su vlasti u međuvremenu dobile nove informacije te odlučile pokrenuti istragu.

Odvjetnička tvrtka koja zastupa PIP u utorak je objavila kako je većina implantata što se prodaju u Francuskoj od 1991. proizvedena od silikona čiju uporabu francuske zdravstvene institucije nisu odobrile.

PIP je prije proglašenja bankrota 2010., bio treći po veličini proizvođač silikonskih umetaka u svijetu. Između 300.000 i 400.000 žena u 65 država svijeta ima ugrađene silikonske implantate spomenute tvrtke.