Svijet LANSIRANJE ODGOĐENO

Iranska mornarica demantirala ispaljivanje projektila

Zapovjednik iranske mornarice demantirao je raniju objavu iranske državne medijske agencije te sada tvrdi da Iran nije ispaljivao projektile dalekog dometa u Perzijskom zaljevu. Mahmoud Mousavi je izjavio da je lansiranje odgođeno, ali da će se dogoditi u sljedećim danima

Jutros je BBC citirao iransku agenciju FARS po kojoj je iranska vojska u sklopu velikih vojnih vježbi koje se održavaju kod Hormuškog tjesnaca ispalila nekoliko projektila dugog dometa.

Vojne vježbe iranske mornarice trebale bi trajati deset dana. Iranski potpredsjednik Mohamed Reza Rahimi u utorak je zaprijetio kako 'ni kap nafte neće proći kroz Hormuški tjesnac' ako se Iranu nametnu nove sankcije zbog navodnog razvijanja nuklearnog programa. Riječ je o vrlo važnom prolazu za prijevoz nafte jer spaja Perzijski zaljev s Omanskim zaljevom, odnosno s Indijskim oceanom.

Iran je 2009. godine probno ispalio projektile dometa od dvije tisuće kilometara, što je u međunarodnoj zajednici primljeno vrlo negativno. I tada je ispaljivanje uslijedilo nakon otkrića dotad tajnog nuklearnog postrojenja u planinama kod grada Koma.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još