Svijet IZVANREDNA SJEDNICA

BiH za dlaku izbjegla financijsku blokadu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u subotu je donijelo odluku o privremenom financiranju državnih institucija i međunarodnih financijskih obveza za prva tri mjeseca 2012. godine čime je u posljednjem trenutku izbjegnuta potpuna financijska blokada te zemlje

Odluka o privremenom financiranju u razdoblju siječanj-ožujak donesena je nakon što je parlament BiH u petak navečer na izvanrednoj sjednici održanoj u kasnim večernjim satima usvojio proračun za 2011. što je bila nužna zakonska pretpostavka za mjeru koju je u subotu donijelo Vijeće ministara.

Usvajanje proračuna za godinu koja je na isteku izvedeno je na krajnje neuobičajen način glasovima zastupnika iz šest političkih stranaka koje su ranije ovog tjedna postigle dogovor o uspostavi nove izvršne vlasti.

Iako zakon nalaže da proračun predloži Predsjedništvo BiH na temelju projekcije Vijeća ministara to je na osobnu inicijativu učinio samo predsjedatelj predsjedništva Željko Komšić. Zastupnički je dom ipak konstatirao kako postoji zakonski i ustavni temelj za usvajanje proračuna te je Komšićev prijedlog i prihvatio.

Proračun usvojen u petak tek je zbroj četiri odluke o privremenom financiranju koje je Vijeće ministara donosilo tijekom godine jer se najveće parlamentarne stranke svo to vrijeme nisu uspjele dogovoriti ni o tom pitanju.

Očekuje se da novo Vijeće ministara koje bi trebalo biti formirano tijekom siječnja odmah nakon toga predloži proračun koji bi osigurao i nastavak kapitalnih ulaganja što su cijele 2011. godine bila blokirana.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još