BORIS TADIĆ:

Srbija mora pronaći rješenje koje uvažava i interese Albanaca

31.12.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić je u prednovogodišnjem obraćanju medijima najavio da ima 'jasan plan kako treba rješavati situaciju na Kosovu i o osnovnim idejama rješenja obavijestio sam predstavnike stranih sila, pišu beogradske Večernje novosti

'To će rješenje Srbija i formalno predložiti kada se procijeni da bi ono moglo biti djelotvorno. Moram prvo završiti razgovore s europskim partnerima, potom i s našim institucijama, a potom izaći s tim prijedlogom pred Skupštinu i građane. Sva energija mora biti uložena u pronalaženje cjelovitog političkog rješenje za Kosovo. Srbija mora predložiti rješenje koje uvažava i legitimne interese Albanaca i institucija u Prištini, ali koje ne ugrožava ni interese Srbije. Uvjeren sam da je takvo rješenje moguće', rekao je Tadić precizirajući kako nije promijenio prioritet u svojoj politici 'i EU i Kosovo'. Kritizirao je stavove i poteze nekih od vođa Srba na sjeveru Kosova i najavljeni referendum.

'Jednostavno je spriječiti Srbiju da postane kandidat za članstvo u EU postavljanjem barikada. Ali svi moraju doprinijeti eurointegracijama, ne samo verbalno iz Beograda, nego i preko svojih predstavnika na sjeveru Kosova. Najavljeni referendum na sjeveru Kosova je neustavan, nepotreban i vodi produbljivanju krize. Referendum može izazvati međunarodnu reakciju i ničemu ne služi. Svi u svijetu znaju da Srbi na sjeveru ne prihvaćaju širenje prištinskih institucija, a ova akcija može dovesti u pitanje sigurnost naših građana', rekao je Tadić.