DVIJE GODINE ZAKAŠNJENJA

Rusija isporučila Indiji nuklearnu podmornicu Nerpa

30.12.2011 u 20:31

Bionic
Reading

Rusija je Indiji službeno isporučila podmornicu na nuklearni pogon ruske proizvodnje Nerpa, s više od dvije godina kašnjenja zbog incidenta u toj podmornici u kojem je 2008. poginulo 20 osoba, izvijestila je službena agencija Itar-Tass

'Službena svečanost potpisivanja zapisnika o primopredaji održana je u četvrtak u Boljšoj Kamenu, na ruskom Dalekom istoku, gdje se Nerpa trenutačno nalazi', objavio je glavni stožer ruske flote.

'Sve vježbe i provjere rada podmornice u moru uspješno su završene. Nakon Nove godine, indijska posada će doći kako bi se upoznala s podmornicom. U prvih deset dana siječnja isplovit će prema Indiji', dodaje glavni stožer.

Indija je s Rusijom potpisala ugovor o 10-godišnjem najmu te podmornice.

Vijest je objavljena u času kada je u četvrtak i u petak požar zahvatio drugu rusku podmornicu Ekaterinburg, koja je dio ruskih strateških nuklearnih snaga.

K-152 Nerpa, navalna podmornica s nuklearnim pogonom klase Štuka-B ili po NATO-ovoj klasifikaciji Akula, može nositi torpeda i krstarice rakete.

Kvar na protupožarnom sustavu uzrokovao je gušenje 20 osoba, među kojima 17 radnika brodogradilišta koje je gradilo podmornicu, tijekom ispitivanja u Japanskom moru u studenom 2008. godine.

Rusija je zadnjih godina imala više nesreća na podmornicama. Najpoznatija među njima bila je nesreća na strateškoj nuklearnoj podmornici Kursk, koji je potonula 2000. u Barentsovom moru zajedno sa 118 članova posade.