Svijet SRAMOTNO NISKE PLAĆE

Mađarski liječnici masovno kuvertiraju otkaze

Mađarske vlasti ovog su tjedna, nakon prijetnji tisuća mađarskih liječnika koji su kuvertirali svoje otkaze, izradile prijedlog povećanja plaća kojim se nadaju da će spriječiti kolaps zdravstvenog sustava u siječnju sljedeće godine, prenosi mađarska novinska agencija MTI

'Ništa još nije odlučeno no napredak u spriječavanju katastrofe postignut je', kazao je predsjednik udruženja mađarskih specijalizanata Magor Papp nakon višesatnog sastanka s mađarskim ministrom zdravstva Miklosom Szocskom. Po njemu nespremnost vlasti na poboljšanju standarda liječnika tumačila bi se kao poruka da trebaju napustiti svoju zemlju i posao potražiti izvan nje.

Mađarski liječnici nezadovoljni niskim plaćama i smanjenim izdvajanjima za zdravstvo započeli su masovne prosvjede zahtjevom da se liječničke plaće povećaju na trostruki iznos prosječne plaće u državi te da plaća liječnika početnika dosegne 642 eura (4.800 kuna) a plaća specijaliste 964 eura (7.300 kuna).

Ministar zdravstva u četvrtak je objavio kako će vlada u zdravstvo do kraja godine 'uliti' oko 87 milijuna eura kako bi zdravstvene ustanove mogle pokriti gubitke te kako bi preostali novac mogle preusmjeriti u povećanje plaća.

Premijer Viktor Orban, pak, u očekivanju najgoreg scenarija ovog je tjedna naložio ministarstvu pravosuđa da izradi plan djelovanja u slučaju masovnih otkaza liječnika. Tim planom mađarska vlada želi izbjeći slovački kaos koji je nastupio kada su tisuće slovačkih liječnika doista napustile svoj posao i nastao je akutni manjak zdravstvenog osoblja.

Prema mađarskom planu na lokalnoj se razini uspostavljaju odbori koji bi brzo djelovali u seljenju liječnika u područja u kojima se stvori kritični manjak zdravstvenog osoblja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još