SRAMOTNO NISKE PLAĆE

Mađarski liječnici masovno kuvertiraju otkaze

30.12.2011 u 13:49

Bionic
Reading

Mađarske vlasti ovog su tjedna, nakon prijetnji tisuća mađarskih liječnika koji su kuvertirali svoje otkaze, izradile prijedlog povećanja plaća kojim se nadaju da će spriječiti kolaps zdravstvenog sustava u siječnju sljedeće godine, prenosi mađarska novinska agencija MTI

'Ništa još nije odlučeno no napredak u spriječavanju katastrofe postignut je', kazao je predsjednik udruženja mađarskih specijalizanata Magor Papp nakon višesatnog sastanka s mađarskim ministrom zdravstva Miklosom Szocskom. Po njemu nespremnost vlasti na poboljšanju standarda liječnika tumačila bi se kao poruka da trebaju napustiti svoju zemlju i posao potražiti izvan nje.

Mađarski liječnici nezadovoljni niskim plaćama i smanjenim izdvajanjima za zdravstvo započeli su masovne prosvjede zahtjevom da se liječničke plaće povećaju na trostruki iznos prosječne plaće u državi te da plaća liječnika početnika dosegne 642 eura (4.800 kuna) a plaća specijaliste 964 eura (7.300 kuna).

Ministar zdravstva u četvrtak je objavio kako će vlada u zdravstvo do kraja godine 'uliti' oko 87 milijuna eura kako bi zdravstvene ustanove mogle pokriti gubitke te kako bi preostali novac mogle preusmjeriti u povećanje plaća.

Premijer Viktor Orban, pak, u očekivanju najgoreg scenarija ovog je tjedna naložio ministarstvu pravosuđa da izradi plan djelovanja u slučaju masovnih otkaza liječnika. Tim planom mađarska vlada želi izbjeći slovački kaos koji je nastupio kada su tisuće slovačkih liječnika doista napustile svoj posao i nastao je akutni manjak zdravstvenog osoblja.

Prema mađarskom planu na lokalnoj se razini uspostavljaju odbori koji bi brzo djelovali u seljenju liječnika u područja u kojima se stvori kritični manjak zdravstvenog osoblja.