OSUDA VELIKOG RABINA

Ultraortodoksni Židovi diskriminiraju vojnikinje

30.12.2011 u 12:20

Bionic
Reading

Veliki rabin izraelske vojske osudio je u četvrtak radikalne ultraortodoksne Židove koji diskriminiraju žene pod krinkom religije, i zauzeo se da se taj tip ponašanja ne tolerira u vojsci, javljaju u petak izraelski mediji

Brigadni general Rafi Peretz poslao je časnicima bilješku u kojoj se naziva 'nemoralnim' niz nedavnih diskriminatorskih radnji, prema radio postajama i informativnim internetskim stranicama.

Kao primjer je naveo uvrede spram vojnikinje koja je odbila sjesti u stražnji dio autobusa kao što je to od nje zatražio jedna ultraortodoksni Židov, ili pak pokušaje razdvajanja muškaraca i žena na ulici.

'U zadnje vrijeme prisutan je sve više fenomen diskriminacije žena, kako izvan tako i unutar vojske', ocijenio je Peretz.

'Radim na tome da radikalne i pogrešne ideje koje su inspirirale događaje u Beit Shemeshu ne prodru u vojsku', napisao je on.

Beit Shemesh, na periferiji Jeruzalema, nastanjen je prvenstveno religioznim Židovima među kojima je značajna ultraortodoksna zajednica u ekspanziji. Taj je grad zadnjih dana bio poprište sukoba koji su uključivali židovske integriste koji zahtijevaju striktno razdvajanje muškaraca i žena.