Svijet PORTIA SIMPSON MILLER

Bivša premijerka osvojila izbore na Jamajci

Oporbena stranka bivše premijerke Portie Simpson Miller osvojila je većinu glasova na izborima na Jamajci, pokazuju privremeni rezultati parlamentarnih izbora koje je u Kingstonu objavilo izborno povjerenstvo

Nacionalna stranka je, prema tim podacima, osvojila 41 od ukupno 63 mjesta u parlamentu. Predstavnik vladajuće Laburističke stranke Karl samuda priznao je poraz. 'Narod je rekao svoje. Mi nismo pobijedili', kazao je on.

Izbore je izazvala ostavka laburističkog premijera Brucea Goldinga u rujnu 2011, uzrokovana njegovim lošim vođenjem postupka izručenja SAD-u navodnog jamajčanskog baruna droge Christophera Cokea, zvanog 'Dudus', krajem svibnja 2010.

Sudski progon tog krijumčara droge u koji su krenule jamajčanske vlasti izazvao je u svibnju 2010. u Kingstonu žestoke sukobe između policije i vojske s jedne strane i pristaša 'Dudusa' s druge, pri čemu je najmanje 76 osoba smrtno stradalo, što je primoralo vladu da proglasi izvanredno stanje.

Izbori su se teoretski trebali održati u rujnu 2012., ali je 39-godišnji Andrew Holness, koji je preuzeo dužnost nakon Goldingove ostavke, ubrzao njihovo održavanje kako bi si potvrdio legitimitet kao predsjednika vlade.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još