Svijet NAVODNO NEMA RADIJACIJE

Sedam ozlijeđenih u gašenju nuklearne podmornice

Sedam osoba je ozlijeđeno u gašenju požara na nuklearnoj podmornici u Murmansku koji je pod kontrolom, objavile su u petak ruske vlasti

Glasnogovornik ministarstva obrane je objavio da je požar na trupu nuklearne podmornice 'pod kontrolom' ali još ne i ugašen te da nije zabilježeno nikakvo radioaktivno curenje dok se dio posade još nalazi na plovilu.

'Dio posade još je u podmornici i stalno kontrolira parametre temperature i ugljičnog dioksida', kazao je glasnogovornik ministarstva obrane.

Predstavnik vojnog tužiteljstva za područje Murmanska, na sjeverozapadu Rusije, Aleksandar Grigorjev ustvrdio je da je požar trupa nuklearne podmornice K-84 Ekaterinbourg 'pod kontrolom'. Sedam osoba hospitalizirano je ali 'zdravstveno stanje ozlijeđenih ne izaziva zabrinutost'. Prethodni podaci govorili su o devetero ozlijeđenih.

Razina radioaktivnosti na lokalitetu Rosljakovo, mjestu požara podmornice, u normalnim je okvirima i ne predstavlja 'prijetnju za stanovništvo', objavila je u petak regionalna podružnica ministarstva za izvanredna stanja. Pristup gradu dopušten je samo uz dozvolu.

Agencije su ranije izvijestile da su dužnosnici odlučili zaroniti trup 18.200 tona teške i 167 metara dugačke nuklearne podmornice Ekaterinburg nakon višesatnih nastojanja da se ugasi požar uz pomoć helikoptera i tegljača.

Podmornica K-84 Ekaterinburg klase Delta može nositi 16 balističkih projektila, svaki sa četiri bojne glave. S te je podmornice u srpnju probno ispaljen balistički projektil R-29RM Sineva iz Barentsova mora.

Vjeruje se da je požar u remontnome zavodu u Rosljakovu, jednom od glavnih brodogradilišta ruske sjeverne flote, 1.500 kilometara sjeverno od Moskve, izbio u četvrtak u 12,20 sati kad se zapalila drvena skela dok je podmornica bila u suhome doku.

Snimke požara, ranije objavljene na lokalnoj televiziji prikazale su golem stup dima nad remontnim zavodom u Murmansku na sjeveru Rusije. S plamenom buktinjom koja se po izjavama svjedoka dizala deset metara u zrak borilo se više od sto vatrogasaca.

Najgora podmornička nesreća postsovjetske Rusije dogodila se u kolovozu 2000. kad je u Barentsovu moru potonula nuklearna podmornica Kursk i s njom svih 118 članova posade.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još