BUDUĆNOST JE STALA

Irska mladež bježi iz zemlje glavom bez obzira

30.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Do jučer metafora europske idile, imigrantsko utočište za sve perspektivne inženjere, Irska je danas zemlja iz koje se traži izlaz. Procjenjuje se da je državu u 2011. zbog besperspektivnosti i visoke nezaposlenosti napustilo 45.000 Iraca, mahom u dvadesetima. Iduća godina bit će još gora

O tome koliko Irska postaje zemlja praznih ulica, posebice onih u manjim gradovima, najbolje govori novi servis katedrale u Galwayu koja je počela prenositi mise, vjenčanja, krštenja i pogrebe preko online streaminga ne bi li u njima sudjelovali internauti, kad već nikoga nema u crkvi. Pastva je nestala s onu stranu granica, najviše prema Australiji gdje mladi Irci pokušavaju pronaći posao s obzirom da u 'Down under' imaju svega petpostotnu nezaposlenost, piše BBC.

Irska se pak približava stopi nezaposlenosti od15 posto, a neumoljivu bitku za prstohvat radnih mjesta mnogi radije prepuštaju ljudima s više strpljenja i manje izbora. Ostali investiraju u jednosmjerne karte i s nadom da će se vratiti jednog lijepog dana kada ekonomija ponovno stane na noge.

Gradić Williamstown u sjevernom dijelu pokrajine Galway paradigmatičan je. Kako prenosi BBC, većina populacije u dvadesetim godinama je napustila mjesto iako, nekim čudom, lokalni nogometni tim još preživljava. Mještanka Kathleen Heggarty jednoga je dana ugledala pred vratima sina koji se nenajavljeno vratio iz Australije samo da bi saznala kako u siječnju ponovno napušta zemlju.

U sljedećih desetak godina Irska će gledati u stagnacijsko sivilo ako se ne dogode drastične gospodarske promjene na europskom kontinentu. Vlada koja je odlučila spasiti dvije posrnule banke s posuđenih 30 milijardi eura, do 2023. mora vratiti 48 milijardi. Investitori će imati 60-postotni profit dok zemlja, ne bi li isplatila godišnju ratu od preko tri milijarde eura, kirurški odstranjuje beneficije samohranih majki, studenata te posprema na police infrastrukturne projekte, prenosi Al Jazeera.

Ako, k tome, pod pritiskom iz Bruxellesa Irska bude prisiljena povećati porez na dobit, koji je na iznimno niskih 12,5 posto, izgubit će i posljednji adut za privlačenje kapitala. Već sada situacija izgleda bezizlazno i vlada Ende Kennyja pokušava restrukturirati taj dug da se izbjegne opcija bankrota i povratka na irsku funtu. Opcija koja postaje sve glasnija.