Svijet NOVA VREMENSKA ZONA

Samoa će preskočiti 30. prosinca

Otočje Samoa promijenit će vremensku zonu kako bi se uskladilo s glavnim trgovinskim partnerima Australijom i Novim Zelandom te će preskočiti petak i s četvrtka izravno ući u Silvestrovo, a hotelijeri tu fantomsku noć gostima neće naplatiti

Smještena u južnome Pacifiku, Samoa je sada u vremenskoj zoni GMT+11, a s promjenom će se približiti državama gdje se Sunce najranije rađa.

Premijer Tuilaepa Sailele Malielegaoi održat će prigodan govor uz pjevanje i spektakl, a pošte su događaj popratile posebnom edicijom poštanskih maraka.

Prigodna nagrada čeka i turiste kojima hotelijeri noć na petak neće naplatiti jer 'ona ne postoji'. Poslodavci neće biti te sreće i radnicima će morati platiti 'fantomski radni dan'.

S aktualnom vremenskom zonom gubimo 'dva radna dana u tjednu', rekao je premijer te objasnio: 'Kad je kod nas petak, na Novom Zelandu je subota, a kad smo u nedjelju u crkvi, u Sydneyju i Brisbaneu već rade.'

Samoa je sada 21 sat iza Australije i 23 iza Novog Zelanda, a nakon 31. prosinca 2011. bit će sat ispred Wellingtona i tri sata ispred Sydneyja.

Samoanci su sadašnju vremensku zonu izabrali prije 120 godina kada su njihovi glavni trgovinski partneri bili Sjedinjene Američke Države i Europa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još