SAMOZAPALJENJE ZA REVOLUCIJU

Mohamed Buazizi osoba godine po Timesu

28.12.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Britanski časopis Times proglasio je u srijedu osobom godine Mohameda Buazizija, 26-godišnjeg Tunižanina koji je očajničkim činom samospaljivanjem pokrenuo tunisku Revoluciju jasmina i Arapsko proljeće, za što je posmrtno odlikovan europskom mirovnom nagradom 'Saharov'

'Times je osobom godine imenovao Mohameda Buazizija, uličnog prodavača koji je nadahnuo Arapsko proljeće', napisao je dnevnik na naslovnici.

Buazizi se zapalio u očaju i nemoći pred zgradom lokalne vlasti jer mu je oduzeta dozvola za prodavanje povrća, a nije imao novca platiti mito policiji koja ga je usput tukla i vrijeđala.

'Bouazizi nije bio revolucionar, no njegov usamljeni prosvjed pokrenuo je val pobuna koje su preobrazile Bliski istok', navodi dnevnik Times.

U intervju za Reuters Buazizijeva majka Manubia pozvala je nove vođe arapskih zemalja, izabrane na demokratskim izborima nakon rušenja autokratskih režima, da žrtvu njezina sina nagrade tako što će pomoći siromašnim ljudima kakav je bio i on sam.

Buazizijeva smrt potaknula je prosvjede u Tunisu i proširila se drugim arapskim državama te temeljito uzdrmala višedesetljetni autokratski ustroj te regije.