Svijet SPROVOD DRAGOG VOĐE

Deseci tisuća ljudi plačem ispratili Jong-ila

Sjeverna Koreja završila je državni sprovod svojeg vođe Kim Jong-Ila, izjavio je u srijedu dužnosnik režima po završetku trosatne ceremonije emitirane na televiziji

'Ceremonija je završena', izjavio je službeni dužnosnik ispred mauzoleja Kumsusan u Pjongjangu kamo se pogrebni konvoj vratio nakon kruga po gradu ispred više od stotinu tisuća osoba.

Procesija je krenula s istog mjesta nekoliko sati ranije s limuzinom koja je prevozila crni lijes prekriven crvenom zastavom.

Po povratku na trg s mauzolejom, ispred desetaka tisuća okupljenih vojnika i civila, defilirala je počasna straža a nacionalnu himnu izveo je vojni orkestar.

Sjevernokorejska televizija emitirala je prizore sprovoda čelnika Kim Jong-ila, prikazujući desetke tisuća osoba kako plaču duž povorke koja je pratila posmrtne ostatke kroz grad.

Snimke su prikazivale crnu limuzinu s ogromnim portretom preminulog vođe između više desetaka tisuća vojnika pognutih glava u znak poštovanja. Iza prvog automobila kretala se limuzina s velikim buketom bijelog cvijeća, a potom dugi automobil s crnim lijesom Kim Jong-ila, prekrivenim crvenom zastavom.

Desno od automobila hodao je Kim Jong-Un, sin i nasljednik Kim Jong-ila na čelu zemlje, odjeven u tamno civilno odijelo. Uz limuzinu su hodali visoki časnici i dužnosnici, predstavnici Radničke stranke Koreje, jedine stranke u zemlji.

Prikazani su i prizori građana u suzama duž povorke koja je prolazila snijegom pokrivenim ulicama glavnog grada.

Kim Jong-il umro je 17. prosinca u 69. godini od srčanog udara. Na čelu zemlje bio je od 1994, nakon smrti svojeg oca Kim Il-Sunga, utemeljitelja komunističke Sj. Koreje.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još