TEHERAN PRIJETI

Ako bude novih sankcija, Iran bi mogao zatvoriti Hormuz

27.12.2011 u 18:00

Bionic
Reading

Hormuški tjesnac kojim prolazi 40 posto svjetske pomorske trgovine naftom bit će zatvoren za prijevoz nafte ako se uvedu sankcije na izvoz iranske nafte, upozorio je u utorak visoki iranski čelnik, prenosi službena agencija Irna

'Ako se uvedu sankcije na izvoz iranske nafte, nijedna kap nafte neće proći kroz Hormuški tjesnac', upozorio je prvi potpredsjednik iranske vlade Mohamed Reza Rahimi

'Ne želimo nikakvo neprijateljstvo ni sukob, ali će neprijatelji odustati od urote samo kada ih stavimo na njihovo mjesto', dodao je.

Sjedinjene Države i neke europske zemlje razmišljaju o uvođenju sankcija na izvoz iranske nafte zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

Ta izjava dolazi u času kad je iranska mornarica u subotu počela desetodnevne pomorske vojne vježbe oko Hormuškog tjesnaca. Pomorske snage raspoređene su istočno od tjesnaca, u Omanskome moru i u Adenskome zaljevu te u Indijskom oceanu.

Tijekom vježba ne predviđa se zatvaranje Hormuškog tjesnaca koji povezuje Perzijski zaljev i Omansko more, dodao je u četvrtak admiral Habibolah Sajari, zapovjednik mornarice, potvrdivši da iranske snage nadziru tjesnac i da će ga zatvoriti ako dobiju takvu naredbu.