SJEVERNA KOREJA

Svrake, sove i led tuguju za Voljenim Vođom

27.12.2011 u 12:48

Bionic
Reading

Dok u Sjevernoj Koreji živi i neživi svijet oplakuje smrt svoga vođe Kim Jong-ila, službeni tisak u utorak je masnim slovima otisnuo ime njegova sina i nasljednika Kim Jong-una na naslovnim stranicama, što je znak veličanja novog prvog čovjeka izolirane komunističke zemlje

List Rodong Sinmun, službeno glasilo Radničke stranke (komunističke partije Sjeverne Koreje) osvanuo je u utorak s masno otisnutim imenom Kim Jong-una, a takvu je počast dosad uživao njegov otac Kim Jong-il i prije njega djed Kim il-sung, utemeljitelj komunističke dinastije.

Kim Jong-un promaknut je u vođu nacije nakon smrti svog oca 19. prosinca. Otada ga tisak oslovljava kao 'velikog druga', zatim 'vrhovnog zapovjednika' vojske i čelnika Radničke stranke.

Masno otisnuta slova kojima je ispisano ime novog vođe znak je da se nasljeđivanje glatko nastavlja, ističu promatrači. Pokop njegova oca Kim Jong-ila predviđen je u srijedu.

Među natprirodnim pojavama koje prate smrt Velikog Vođe radio Pjongjang bilježi i slučaj golubice koja je uklanjala snijeg s kipova preminulog vođe, dok službeni tisak proširuje televizijsku informaciju o žalujućim svrakama koje sada u osvit uzlijeću u velikom broju prema Pjongjangu.

Sove su se pak pridružile tugujućem mnoštvu u prostoriji u kojoj je otvorena knjiga žalosti, piše Rodong Sinmun.

Tisak bilježi i da je prošlog tjedna jedan mandžurijski ždral pognuo glavu pred preminulim vođom u znak duboke žalosti, dok se led oko navodna Kimova rodnog mjesta na planini Paekdu raspucao uz gromoglasnu tutnjavu, a vrh planine Jong Il zasjao je neuobičajenom svjetlošću