SJEVER SKREĆE UDESNO

Neofašisti preuzeli talijansku školu

28.12.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Nekada poznata po ljevičarskoj orijentaciji, pokrajina Emilia Romagna na sjeveru Italije prigrlila je program ekstremne desnice utjelovljen u programu pokreta Casa Pound, posebice među mlađom populacijom. U posljednjem dokazu popularnosti neofašista, srednja škola u gradu SanSecondo Parmense izabrala je za svoje predstavnike ljude iz radikalne grupe Blocco Studentesco, bliske kontroverznoj politici Casa Pounda

Tradicionalne političke stranke gube bitku s rastućim neofašističkim pokretima na sjeveru Italije. Pokretima koji ekonomsko bljedilo današnje Italije pokušavaju dijagnosticirati preko leđa imigranata. Više od 600 đaka u srednjoj školi grada San Secondo Parmense u pokrajini Emilia Romagna izabralo je za svoje predstavnike u školskom vijeću četvoricu članova Studentskog bloga, organizacije povezane s neofašističkim pokretom Casa Pound, piše La Stampa.

Casa Pound nedavno je rezervirao prostor u medijima kada je jedan od simpatizera, Gianluca Casseri, ubio dva Senegalca u Firenci. Iako Studentski blok javno osuđuje ksenofobiju i podsjeća kako im je glasnogovornik crne boje kože, drži da imigraciju treba zaustaviti. Istina je da Italija ne treba imigrante s obzirom na to da ne može pomoći ni vlastitim državljanima, no problem nastupa kada se imigranti prometnu u raison d'etre ekonomske krize.

'Naša je politika vezana za stvarne probleme i ljudi to honoriraju', kazao je predstavnik Studentskog bloka Riccardo Rigoni. 'Nastavit ćemo organizirati predavanja, debate, sportske aktivnosti i zabave da involviramo studente i osvijestimo ih za njihovu budućnost', zaključio je.

Ovo je prvi put da je notorna desničarska skupina postala toliko popularna u nekoć premoćno ljevičarskoj pokrajini. No nije samo sjever na udaru desnice. U Rimu je također zabilježen nagli porast simpatizera ultradesnih studentskih organizacija koje su također polučile uspjeh na školskim izborima.