Svijet MALI IZGLEDI ZA USPJEH

Nacionalni vođe u BiH nastavljaju pregovore

Čelnici šest ključnih parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini potvrdili su kako će sudjelovati na sastanku koji je za srijedu u Sarajevu sazvao predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić ne bi li se postigao dogovor o krizi vlasti u toj zemlji, no za sada nema naznaka da bi tada najvažnija otvorena pitanja mogla biti riješena

Iz SDA-a je naznačeno kako je moguće očekivati dogovor tek o nekim zakonima koje bi trebao usvojiti državni parlament, kao i o proračunu za 2012. godinu.

'Kada je riječ o pregovorima o uspostavi Vijeća ministara, dogovor je neizvjestan. Vidimo da se sada svi vraćaju na početna stajališta', izjavio je glasnogovornik stranke Erdal Selmanović.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović također je ocijenio kako je realno očekivati dogovore o zakonima i proračunu, no drži da ima izgleda i za dogovor o Vijeću ministara.

Kazao je kako sada sve ovisi o tome hoće li postojati dovoljno dobre volje da se riješi i to pitanje, otvoreno još od izbora provedenih u listopadu 2010. godine.

'U srijedu ovo možemo završiti i dogovoriti za dva sata', izjavio je Čović, ali je također upozorio kako 'ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno'.

Za Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP) sastanak u srijedu je pak posljednja prilika da se nešto riješi u pregovorima lidera šest stranaka.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Damir Mašić izjavio je lokalnim medijima u BiH kako će ova stranka odustati od daljih pregovora ne bude li u srijedu napretka.

'U tom slučaju SDP očekuje stvaranje uvjeta za provedbu izvanrednih izbora', izjavio je Hadžić.

Potvrdio je kako je za SDP i dalje važno da se uz sastav Vijeća ministara dogovori i raspodjela ravnateljskih mjesta u sedamdesetak državnih agencija, a ta su pitanja i do sada bila razlog neuspjeha svih pregovora.

Jedan od ključnih problema je kome će pripasti Ministarstvo vanjskih poslova jer na njemu inzistiraju i SDP i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Glavni tajnik SNSD-a Rajko Vasić potvrdio je u utorak kako Dodikova stranka ne odustaje od tog zahtjeva. 'Ako netko neće dalje razgovarati, mi ga nećemo moliti', izjavio je Vasić, kako ga citira Dnevni avaz.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je kako su polovični izgledi za uspjeh sastanka najavljenog za srijedu. 'Postoji 50 posto izgleda za rješavanje cijelog paketa (pitanja)', izjavio je Izetbegović. Dodao je kako se nada da će barem biti postignut dogovor o državnom proračunu, a dogovori li se i podjela ministarstava na državnoj razini, Predsjedništvo BiH spremno je predložiti mandatara za sastav Vijeća ministara u tri preostala dana koliko ih je ostalo do kraja godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još