KRADU, ŠVERCAJU, BJEŽE

Tko se bavio kriminalom u hrvatskoj diplomaciji?

27.12.2011 u 12:30

Bionic
Reading

Alkohol, droga, tučnjave, kocka, pronevjera novca, liječenje seksom... Popisu grijeha hrvatskih diplomatskih predstavnika u svijetu prošloga je vikenda dodan još jedan – počasni hrvatski konzul u Bitoli Branko Maretić, prema izjavama makedonske policije, automobilom je udario 21-godišnjaka. Priča se dalje razlikuje: neki tvrde da je pobjegao s mjesta nesreće, a Maretić to opovrgava

Kako bilo, u ovom slučaju makedonska policija obavit će svoj posao, a tužiteljstvu je već podnijela kaznene prijave za dva teška kaznena djela – protiv sigurnosti u prometu i za nepružanje pomoći ozlijeđenoj osobi u prometnoj nesreći – jer počasni konzuli ne uživaju diplomatski imunitet. Hrvatski MVP pak očekuje očitovanje makedonskih vlasti o tom slučaju, a ono bi trebalo stići ovaj tjedan.

Sedmica sa Zrinjevca

1. Makedonija - udari i bježi, ozlijeđenog ostavi da krvari
Počasni hrvatski konzul u Bitoli Branko Maretić, prema izjavama makedonske policije, automobilom je udario 21-godišnjaka. Policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog kršenja sigurnosti u prometu i zbog nepružanja pomoći ozlijeđenoj osobi.

2. SAD - dilao drogu iz službenog automobila

Policija je objavila da je droga pronađena u automobilu s diplomatskim pločicama registriranima na konzulat, a kada ga je FBI uhitio, Bernard Barišić se pozvao na diplomatski imunitet. Navodno ga je 'izvukla' supruga.

3. Italija - prizorima iz starog Rima liječio bulimiju
'Morale smo uprizoriti scene iz starog Rima. Plahte su bile toge, grudi su bile obnažene. Djevojkama bi naredili da masiraju jedna drugu, redom intimne dijelove', opisuje jedna od 420 pacijentica metode liječenja Walda Bernasconija.

4. Libija - alkohol preko diplomatske povlastice
Vejnović je optužen da je u ime hrvatskog veleposlanstva od početka 2006. do kraja 2008. u sedam navrata, koristeći se diplomatskom povlasticom, od tvrtke iz Kopenhagena naručio 5088 litara alkoholnih pića za 46.550 dolara.

5. SAD - u podrumu proizvodio i buteljirao vina
Veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić 2002. proizvodio je i buteljirao vina u podrumu veleposlanstva, zbog financijskih teškoća, koja je potom dijelio gostima za diplomatskih primanja.

6. Kanada - vozio pijan, kazna 600 dolara
Postupak protiv generalnog konzula Livaje zbog vožnje pod utjecajem alkohola okončan je tako što je trebao platiti 600 dolara kazne i dodatnih tisuću dolara dobrotvornog priloga u korist neke humanitarne udruge.

7. SAD - milijun dolara spiskao na karticama
U samo dvije godine, 2007. i 2008, Neven Jurica potrošio je milijun dolara na službene kartice. Većinu računa pokrilo mu je Ministarstvo vanjskih poslova prihvaćajući povećanje troškova za reprezentaciju čak tri puta.

Još jedan – sad već bivši – počasni konzul, Talijan Waldo Bernasconi odgovara pred talijanskim vlastima zbog nadriliječništva, prijevara i silovanja pacijentica koje je liječio od poremećaja prehrane. Propisivao im je osebujne terapije: defiliranje u togama obnaženih grudi, a organizirao je i natjecanja u zavođenju te naručivao masaže.

Na početku pak 2005. policija je ulovila supruga Božice Barišić, službenice konzulata u Los Angelesu, dok je, kažu, preprodavao drogu. I alkoholu su diplomati teško odolijevali: kanadska policija 2004. zaustavila je generalnog konzula u Kanadi Marija Livaju dok je upravljao automobilom s diplomatskim pločicama u 'vidljivo alkoholiziranom stanju ili možda čak pod utjecajem droga'. Bivši veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović bio je optužen da je – švercao alkohol. Zanimljivo je i da je hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić 2002. proizvodio i buteljirao vina u podrumu veleposlanstva, zbog financijskih poteškoća, koja bi potom dijelio gostima.

Iz Portugala je 2007. povučen tadašnji veleposlanik Želimir Brala jer se potukao sa svojim podređenim, skandal je izbio i kad se suprug tadašnje veleposlanice u Washingtonu Kolinde Grabar-Kitarović koristio službenim automobilom za razvoženje djece... No diplomatima nisu strane ni financijske te malverzacije umjetninama – Marko Žaja, bivši veleposlanik u Francuskoj, nepravomoćno je osuđen na 20 mjeseci zatvora jer je, prema optužnici, na prijevaru stekao 800 tisuća kuna prikazavši sve to kroz fiktivni otkup umjetničkih djela. Goroslav Keller, bivši generalni konzul u Australiji, bio je optužen da je za selidbe u Hrvatsku ponio i inventurni namještaj sidnejskog konzulata, čija je vrijednost 72.800 kuna.

Ipak, notorni primjer osobnog profita, političkih veza i korupcije bio je u slučaju Nevena Jurice – bivši veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u osuđen je na jednogodišnju kaznu u kaznionici zbog pronevjere 667.000 kuna državnog novca. Kockanje u Las Vegasu, deseci tisuća kuna potrošeni na odjeću, provod u skupim hotelima – sve je išlo na račun poreznih obveznika. Kasnije se doznalo da je plaćao i avionske karte obitelji Sanader.