PROŠAO BEZ KAZNE

Lažni hrvatski diplomat u San Marinu

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova doznalo je da se stanoviti Tomislav Pučić u San Marinu predstavlja kao diplomatski predstavnik Konzulata Republike Hrvatske iako s tim uredom nema nikakve veze

U Ministarstvu vanjskih poslova potvrdili su Slobodnoj Dalmaciji da osoba pod imenom Tomislav Pučić ne samo da nema diplomatsko zvanje prvog tajnika, nego uopće nije diplomat ni ikakav djelatnik hrvatske službe vanjskih poslova, što znači da je svojim vizitkama počinio kazneno djelo lažnog predstavljanja.

Nije poznato zašto se i za čiji račun Tomislav Pučić lažno predstavljao kao hrvatski diplomat sa zvanjem prvog tajnika, a u listopadu je u San Marinu nazočio na jednom javnom skupu u svojstvu ‘hrvatskog diplomata’, gdje ga je domaćin skupa pozdravio kao diplomatskog predstavnika iz hrvatskoga konzulata, na što je čak dobio pljesak publike, a on se potom iz prvog reda dignuo, okrenuo te se u znak zahvalnosti poklonio nazočnima. U MVPEI-ju tvrde da na tom skupu Tomislav Pučić nije sudjelovao kao službeni predstavnik RH, što znači da je i tamo lažno predstavljen.

Iako je riječ o lažnom predstavljanju uz samovoljno korištenje državnoga grba i neposjedujućeg diplomatskog zvanja, MVPEI nije pokrenuo kazneni postupak protiv Pučića, smatrajući da je zbog toga što je obećao da se više neće lažno predstavljati problem riješenim. Diplomatski fantom u San Marinu prošao je nekažnjeno jer je, eto, obećao da više neće činiti nestašluke s lažnim vizitkama, iako hrvatski Kazneni zakon u članku 328. jasno kaže: ‘Tko se lažno predstavi kao službena osoba ili neovlašteno nosi kakve znakove službene osobe... kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine’.